open-navfaktor-logo
search
Akcije policijskih agencija
Prevozili je kamioni, cisterna...: Najveće zapljene droge u BiH u posljednjih desetak godina
U tom periodu policijske agencije su u gradovima širom Bosne i Hercegovine pronalazile ogromne količine droge, a neke od zapljena još nisu rasvijetljene.
AUTOR: Nezavisne/Faktor
17.06.2024. u 08:59
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Otkrivene stabljike marihuane, njih 1.152, te dodatnih 13 kilograma ove droge spremne za prodaju, koje su policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli na području Mokrog, općina Pale, predstavljaju tek jednu od pozamašnijih zapljena zabilježenih u proteklih desetak godina, pišu Nezavisne.
U tom periodu policijske agencije su u gradovima širom Bosne i Hercegovine pronalazile ogromne količine droge, a neke od zapljena još nisu rasvijetljene.
Prije godinu su pronađena 124 kilograma kokaina, vrijednog više od deset miliona maraka, među paketima banana u skladištu firme iz Širokog Brijega.
- Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i partnerske institucije i agencije sprovode aktivnosti na otkrivanju osoba povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem oko 120 kilograma kokaina pronađenog u blizini Širokog Brijega - saopćeno je tada iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Samo nekoliko mjeseci ranije, u januaru 2023. godine, 52 kilograma kokaina pronađena su u Sarajevu, a plijen je, prema dostupnim informacijama, također vrijedan milione maraka.
U rekordne zapljene može se s razlogom svrstati i ona famozna u Doboju, gdje su u augustu 2022. godine pronađena 73 kilograma kokaina, a vrijednost je također milionska.
Jedan od najvećih slučajeva zabilježen je i u jesen 2018. Četverica muškaraca pala su, zajedno s oko 900 kila skanka, u oktobru te godine u akciji SIPA-e i policije Istočnog Sarajeva, kada su zaustavljeni u mjestu Krupac, i to s dva kamiona i golfom. Jedan kamion je išao ispred i bio je takozvani čistač, iza se kretao kamion s drogom, a golf je bio na kraju kolone.
Iste godine, ali u julu, ogromna zapljena zabilježena je i u Neumu. U tom gradu je otkriveno 665 kilograma skanka, a drogu je u 89 vreća prevozila cisterna dubrovačkih tablica.
Jedna od najvećih zapljena droge u proteklih desetak godina zabilježena je i na teritoriji Pelagićeva.
U akciji pripadnika Policijske uprave Bijeljina, izvedenoj 31. oktobra 2017. godine, na teritoriji Pelagićeva zaplijenjeno je 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram bio spreman za prodaju.
- Aktivnosti koje su vođene na ovom slučaju nisu samo naše, nego smo radili zajedno s Tuzlanskim kantonom, s Upravom za organizovani i teški kriminalitet, i plod tog zajedničkog rada je ovako velika količina, kolika vjerovatno u BiH barem u zadnjih 1deset godina nije nađena - istakao je tada Žarko Ćosić, tadašnji načelnik Policijske uprave Bijeljina.
Ni to nije sve jer su u julu 2017. godine u Zenici pripadnici SIPA, u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pronašli i oduzeli oko 82 kilograma heroina, a prema objavljenim saznanjima, taj heroin vrijedan je oko 12 miliona KM.
Jedna od rekordnih zapljena zabilježena je 2013. godine na području Laktaša. Inspektori su u oktobru te godine pronašli skoro tonu marihuane. Prvo je bila zasađena u saksijama te je poslije toga prskana hemikalijama i presađena u zemlju. Plantažu su otkrili banjalučki istražioci poslije dojave jednog mještanina.
BiH je prema istraživanjima targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu. Prema izvještajima, mafijaške grupe u BiH u velikoj mjeri umiješane su u trgovinu drogom, posebno heroinom, ali i šverc oružja.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.