open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Sud BiH pustio na slobodu Munjića i Selmanovića te još trojicu pripadnika FUP-a, u pritvoru ostaju tri osobe
Moj klijent mi je javio da su svi službenici FUP-a zajedno sa njim pušteni na slobodu. Nemam još uvid u rješenje Suda, ali ću ga uskoro imati, kazao nam je Mirsad Crnovršanin, advokat Mustafe Selmanovića
AUTOR: A. S.
25.04.2024. u 07:53
get url
text
Sud Bosne i Hercegovine odlučio je o prijedlogu Tužilaštva BiH da se odredi pritvor za 18 osumnjičenih, koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2".
Na slobodu su pušteni pripadnici FUP-a, Vahidin Munjić, v. d. direktora FUP-a, i Mustafa Selmanović, šef specijalne jedinice FUP-a, potvrdio je to za Faktor advokat Selmanovića, Mustafa Crnovršanin.
Na slobodu su puštena još trojica pripadnika ove policijske agencije: Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.
- Moj klijent mi je javio da su svi službenici FUP-a zajedno sa njim pušteni na slobodu. Nemam još uvid u rješenje Suda, ali ću ga uskoro imati - kazao nam je kratko Crnovršanin.
Prema riječima Crnovršanina, pripadnici FUP-a pušteni su na slobodu zato što ne postoji nijedan dokaz da su navedeni počinili bilo kakva krivična djela.
Za sedam osoba izrečene mjere zabrane
Od 23 uhapšene osobe u akciji "Black Tie 2", pritvor je određen za njih troje - Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać.
Među ostalih 15 osoba, njih sedam je izašlo uz određene mjere zabrane, a to su Gordan Memija, Haris Behram, Tarik Zulović, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Emir Sarić i Smail Šikalo, dok za ostale nisu određene ni mjere zabrane.
- Mi smo sinoć na ročištu, kada smo se izjašnjavali o prijedlogu za pritvor, predložili za Smaila Šikala mjere zabrane. Pošto se on ni sa kim od njih ne sastaje i nikoga ne poznaje, mi smo predložili da mu se izreknu mjere zabrane da se sa njima sastaje i viđa. Bili smo motivisani time što on inače ne poznaje nikoga od njih niti se s njima druži. To je faktički bio naš manevar u smislu - nemojte nam pritvor, dajte nam to. Ova mjera mog klijenta neće ni pogoditi - kaže advokat Senad Dupovac, branilac Smaila Šikala.
Prema riječima Dupovca, mjere zabrane su - zabrana napuštanja BiH i sastajanja sa drugim osumnjičenima.
- Mi smo zadovoljni i nećemo se žaliti na ovo rješenje - rekao je Dupovac.
Rusmir Karkin, koji brani Mirsada Skopaka, kazao je da je Sud donio ispravnu odluku.
- Jučerašnje ročište bilo je takve prirode da je i laiku jasno da je Tužilaštvo, što se tiče prijedloga za pritvor, doista profulilo. Bez obzira na to što sam advokat jednog od onih koji su pušteni, mislim da nije bilo razloga za pritvor. Mediji stalno navode kako su oni pripadnici organizovane kriminalne grupe. Po tome ispada da su i uhapšeni policajci dio te organizacije. Ti ljudi odgovaraju za potpuno drugo djelo, u potpuno drugom kontekstu, pogotovo što se tiče Selmanovića i Munjića, oni nikakve veze nemaju sa kriminalnom organizacijom. Odgovaraju zbog zloupotrebe ovlasti, ali u provođenju svog posla - kazao je Karkin.
U Sudu BiH jučer u popodnevnim i večernjim satima održano je maratonsko ročište na kojem je pred sutkinjom za prethodni postupak Tatjanom Kosović razmatran prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje jednomjesečnog pritvora za 18 uhapšenih u predmetu "Black tie 2", a koji se dovode u vezu sa narkokartelom "Tito i Dino".
Kako smo ranije objavili, Tužilaštvo je zatražilo pritvor za 18 uhapšenih - Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića, Aidu Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopljaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smajila Šikala, Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curlu, Gordana Memiju i Edina Kačara.
Osumnjičeni za organizirani kriminal i pranje novca
Iz Suda Bosne i Hercegovine je u srijedu naknadno je potvrđeno da je Sud prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i donio rješenje kojim je prema osumnjičenima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana hapšenja, tj. do 22. maja ove godine ili do nove odluke Suda.
Istim rješenjem se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenima Mustafi Selmanoviću, Vahidinu Munjiću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji se puštaju  na slobodu.
Nadalje, istim rješenjem se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalo i Gordanu Memiji koji se puštaju na slobodu odmah, te se istovremeno njima osumnjičenima izriču mjere zabrane i to: zabrana putovanja – osumnjičenom Gordanu Memiji; zabrana sastajanja s određenim osobama – osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu i Gordanu Memiji.
Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost tih mjera zabrane će se kontrolirati svaka dva mjeseca.
Osumnjičeni Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu s mjerama izrečenim ovim rješenjem.
Žalba protiv tog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje.
Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal i pranje novca, saopćeno je iz Suda BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.