open-navfaktor-logo
search
Prihvaćena žalba odbrane
Sud će ponovo odlučivati o pritvoru za Karišika i Hadžibajrića, ukinuto rješenje sudije za prethodni postupak
AUTOR: Autor: M. M.
05.04.2024. u 16:45
get url
text
Sa privođenja osumnjičenih u akciji "Start 2"
Sa privođenja osumnjičenih u akciji "Start 2"
Vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu ukinulo je rješenje o određivanju pritvora Elmedinu Karišiku, vlasniku firme Plaza Group i Seidu Hadžibajriću, sinu bivšeg načelnika Općine Stari Grad, koji su prošle sedmice pritvoreni nakon hapšenja u akciji "Start 2".
Rješenje je ukinuto i predmet vraćen na ponovno odlučivanje jer je Sud uvažio žalbe branioca osumnjičenih akvokata Mirsada Crnovršanina i Adne Dobojlić. 
Kako je Faktoru objasnio advokat Crnovršanin, Vanraspravno vijeće djelimično je uvažilo žalbu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku, jer je Sud raniju odluku donio arbitražno, ne upuštajući se u sam sadržaj, odnosno nisu uzeti u obzir navodi odbrane da se već po istom vodi istraga, odnosno da je po zakonu zabranjen dualitet istraga. 
Sad je na Vanraspravnom vijeću da prijedlog ponovo razmotri i donese zakonitu odluku, kazao je Crnovršanin za Faktor.
Advokat Crnovršanin je, podsjetimo, na ročištu za pritvor održanim pred sudijom Jasenkom Ružićem situaciju u vezi s hapšenjem i prijedlogom pritvora za njegovog klijenta nazvao "pravnim nonsensom".
On je tada istaknuo da je Karišik, po odlukama Suda BiH već proveo određeno vrijeme u pritvoru, kao i da mu je odlukom Suda BiH pritvor ukinut uz mjere zabrane.
Kazao je da se nikada u pravosuđu nije dogodilo da se predlaže mjera pritvora u odnosu na čovjeka koji ima mjere zabrane Suda BiH.
- Ako je i prekršio mjere zabrane, nije Kantonalni sud niti Tužilaštvo KS nadležno za te stvari već treba obavijestiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH koji će odlučiti da li su prekršene - istaknuo je tada branilac.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.