open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude nekada prvoj ženi bankarstva u RS-u; odbrana: Optužba je amaterska
AUTOR: B. S.
23.04.2024. u 14:36
get url
text
Slavica Injac
Slavica Injac
FOTO: ARHIV/FAKTOR
Tužilaštvo RS-a zatražilo je danas na žalbenom ročištu u Vrhovnom sudu RS-a da se ukine oslobađajuća prvostepena presuda bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS-a Slavici Injac i postupak vrati na novo suđenje.
Branilac optužene, advokat Vlado Adamović je predložio da se žalba tužilaštva u cijelosti odbaci kao neosnovana, te potvrdi oslobađajuća presuda.
On smatra da ovaj predmet ima "političku pozadinu", a da je narativ iz optužnice "amaterski i diletanstki".
Injac se stavlja na teret da je od jula 2009. godine do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećene brojne firme, općine, fondovi.
U prvostepenom postupku, Okružni sud Banja Luka je u januaru 2023. godine Injac oslobodio optužbe. Vijeću Vrhovnog suda RS-a se danas obratila i optužena.
- S obzirom na obim sakrivanja i falsifikovanja dokumentacije i lažnih izvještaja, mi nismo imali nikakve šanse da uradimo nešto više u ovoj banci - rekla je.
Tužilac Goran Glamočanin je kazao da se njihova žalba bazira na tome da je u prvostepenoj presudi došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i netačno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a što je u konačnici dovelo i do pogrešne presude.
Advokat Vlado Adamović je ocijenio da optužnica nije čak trebala ni biti potvrđena u odnosu na Injac.
- Čak ni u žalbi tužilaštvo ne razumije suštinu problema. Direktor Agencije za bankarstvo RS-a nije u obavezi da raskrinkava i kažnjava banke. To je amaterski i diletantski narativ - istakao je Adamović.
On je naveo i kako je Bobar banka doživljavala kolaps, vodeći duplo knjigovodstvo i na taj način "varala" Agenciju za bankarstvo RS-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.