open-navfaktor-logo
search
Dugoročna prognoza
Do kraja jula pretežno vedro, u prvoj sedmici augusta relativno stabilno vrijeme
Nakon vedrog i pretežno sunčanog početka sedmice, prodor nestabilnog zraka sa sjeverozapada, u utorak poslijepodne i u srijedu, na području sjeverne, sjeveroistočne i djelimično centralne Bosne i Hercegovine uvjetovat će kišu, pljuskove i grmljavinu. 
24.07.2023. u 14:26
get url
text

Od četvrtka se ponovo očekuje stabilno vrijeme, ali i znatno svježije, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Do kraja mjeseca zadržat će se pretežno vedro uz blagi porast temperature zraka. Na jugu zemlje pred kraj mjeseca, nakon kraćeg prekida, izgledne su ponovo tropske noći. U Bosni očekivane maksimalne temperature zraka ponovo će biti iznad trideset stepeni.

Jutarnje temperature varirat će pretežno od 17°C do 22°C u Bosni, na jugu i krajnjem sjeveru do 25°C, uz osjetno niže vrijednosti u četvrtak i petak.

Maksimalne vrijednosti temperature zraka dosezat će i do 40°C u utorak, a pred kraj sedmice oko 30°C u Bosni i 33°C na području Hercegovine.

U prvoj sedmici augusta prema raspoloživim sinoptičkim kartama prognozira se relativno stabilno i pretežno vedro. U srijedu i četvrtak (2. i 3. august) u popodnevnim satima moguća je kiša ili lokalni pljusak. Na jugu Hercegovine, mogućnost pojave padavina je manja u odnosu na ostatak zemlje.

Jutarnje temperature zraka varirat će između 13°C i 18°C u Bosni, u Hercegovini do 22°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 25°C do 30°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34°C.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.