open-navfaktor-logo
search
Od 1.12.2023. do 29.2.2024.
FHMZ objavio sezonsku prognozu: Kakva je zima pred nama, slijedi li nam smrzavanje, koliko se padavina očekuje...
Zima koja nam predstoji (1. decembar 2023. – 29. februar 2024.) kada je u pitanju temperatura zraka trebala bi biti toplija, odnosno iznad normale za zimu u periodu 1981-2010. godine. 
30.11.2023. u 12:27
get url
text

Također bi trebala biti približno topla kao prošla sezona 2022 - 2023.godina, objavljeno je u sezonskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sezonska prognoza zasnovana je na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOF-a 21 i SEECof-a 30, koji su prilagođeni prostoru Bosne i Hercegovine, kao i produkata FHMZ-a.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2023-2024.) je do 62, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika (do 60 posto) za pomenutu opciju.

Kako se dalje navodi u prognozi FHMZ-a, na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina prema raspoloživim prognostičkim modelima trebale bi biti iznad višegodišneg prosjeka. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen.

Ističu kako nije moguće precizirati vrstu padavina tokom zimskog perioda jer padavine ovise o temperaturama zraka. Sniježni pokrivač na planinama bi trebao biti veći u odnosu na prošlu zimsku sezonu.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, napominju iz FHMZ-a.

Iz FHMZ-a napominju da se sezonska vremenska prognoza radi za tri mjeseca i sadrži odstupanja srednje mjesečne temperature zraka i količine padavina u odnosu na referentni period 1981 - 2010.

Sezonska prognoza daje samo osnovne indikacije i nagovještaje o vremenu i ne može pružiti informacije o kraćim vremenskim razdobljima. Moguće pojave oluja, izrazito visokih ili niskih temperatura, perioda sa velikim količinama padavina ili pojave olujnog vjetra nije moguće predvidjeti putem ove prognoze. Informacije o eventualnim ekstremima u navedenom periodu bit će objavljene putem dnevnih i sedmičnih biltena. Preporučuje se da se uz ovu prognozu prate redovni dnevni i 15-dnevni bilteni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.