open-navfaktor-logo
search
FHMZ
I jutros zrak nezdrav na većini mjernih stanica
Kvalitet zraka tokom vikenda je bio loš i nezdrav na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji BiH, osim pozadinske stanice na Ivan-sedlu
27.01.2020. u 09:57
get url
text

Temperaturna inverzija iznad središnje i sjeverne Bosne je promjenom meteoroloških uslova nestala, a s obzirom da nije bilo značajnijeg vjetra akumulirane zagađujuće materije u dnu dolina i kotlina Bosne doslovno nisu imale vremena da se rasprše u slobodnu atmosferu prije nego ih je nizak sloj oblaka prekrio.

U principu, ovakvi uslovi bi pogodovali smanjenju koncentracija da su padavine iz oblaka iole intenzivnije.

Jutros, zrak je i dalje nezdrav na većini mjernih mjesta. U trenutno prisutnim uslovima koncentracije zagađujućih materija na pojedinim mjestima opadaju – ali vrlo sporo (Centar i stari dio Sarajeva), dok na drugim (Ilijaš, Visoko, Otoka...) ne pokazuju trendove pada ni porasta. Riječ je o tome da su emisije u zrak u tim područjima u proporciji sa spiranjem lebdećih čestica iz atmosfere.

Drugim riječima, emisija zagađujućih materija iz postrojenja, domaćinstava i saobraćaja je tolika da ni povoljni meteorološki uslovi ne uspijevaju dovesti kvalitet zraka na bolji nivo.

U Zenici jutros slični uslovi kao i jučer, uz nešto niže koncentracije sumpor dioksida.

Na području Tuzlanskog kantona jutros su prisutni nešto bolji meteorološki uslovi, međutim smanjena je količina dostupnih podataka. Prema dobijenim informacija na mreži stanica Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK u toku ove sedmice će biti u toku servis mjernih uređaja.

Jajce i Goražde jutros bez promjena u odnosu na jučerašnji dan.

Vjerujese da će zadržavanje sličnih uslova danas i sutra ipak imati jači efekt na smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Slaba kiša bi trebala da pada u središnjim dijelovima zemlje, a u srijedu je moguć i nešto jači vjetar koji bi mogao doprinijeti kvalitetu zraka, ali samo kratkotrajno jer već od srijede uveče očekujemo se povratak temperaturne inverzije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.