open-navfaktor-logo
search
Pratit će se vodostaji
Izdato narandžasto upozorenje, očekuju se intenzivne padavine i olujni vjetar
Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje zbog očekivanih intenzivnih padavina i olujnog vjetra.
02.11.2021. u 19:26
get url
text

Iz FHMZBiH navode da se u narednih 24 sata očekuju intenzivne padavine u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, te olujni vjetar u Hercegovini, Krajini i centralnim dijelovima.

Agencija za vodno područje rijeke Save saopćila je da je prognozirano povećanje vodostaja na skoro svim vodotocima na cijelom vodnom području Save u Federaciji BiH (sliv Une i Sane, Vrbasa, Bosne, Drine i neposredni sliv rijeke Save).

Padavine koje se prognoziraju u narednim danima uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području Save u Federaciji BiH.

Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Une, Sane, Vrbasa, Bosne, Spreče i Drine.

Prognozirana povećanja vodostaja na većim vodotocima ne bi trebala dovesti do većih problema, odnosno izlijevanja rijeka iz korita. Eventualna lokalna izlijevanja moguća su na bujičnim vodotocima na navedenom dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se 7. novembra

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko‐hidrauličkom stanju se provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.