open-navfaktor-logo
search
Pitali smo meteorologa
Krajinović otkrio kada stiže promjena vremena i šta donosi, kada možemo očekivati snijeg
Nakon izuzetno stabilnog vremena tokom sedmice koja je na izmaku, kojeg je uzrokovao prostrani anticiklon, već od sutra poslijepodne u naše krijave stiže topliji, ali i vlažniji zrak, koji je posljedica ciklona, odnosno frontalnog sistema koji se na ove prostore približava sa Sredozemlja.
31.10.2021. u 17:33
get url
text

Takav sistem će, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u BiH od sutra uvečer donijeti nestabilno vrijeme koje će se zadržati do subote.

- Nestabilno vrijeme uz obilje kiše, pogotovo na jugu, jugozapadu i zapadu naše zemlje bit će odlika vremenskih prilika u narednom periodu. Međutim, treba naglasiti da još sutra očekujemo hladnije jutro, a temperature će se u BiH kretati od nula do pet stepeni Celzijusa. Od utorka će, usljed južnog strujanja, biti nešto toplije vrijeme, pa će jutarnje temperature u Bosni biti od pet do devet stepeni Celzijusa, a u Hercegovini nešto više temperature. Tokom dana temperature će se kretati oko 20 stepeni Celzijusa uz obilje oblaka i kiše – navodi Karajinović.

No, već od subote našu zemlju će ponovo zahvatiti stabilnije vrijeme koje će trajati do sredine novembra.

- U ovom periodu prognozni modeli ne vide snijeg u našoj zemlji. To znači da snježnih padavina neće biti do 16. novembra ni na planinama. Što se tiče prvih snježnih pahulja, ipak ćemo sačekati kratkoročne vremenske prognoze koje su daleko pouzdanije – kaže Krajinović.

Zbog stabilnih vremenskih prilika, u proteklim danima stanovnici Sarajeva, ali i nekih drugih gradovi u BiH, disali su zagađen zrak.

- Vrlo često tokom protekle sedmice imali smo sitauciju da je Butmir bio hladniji u odnosu na Bjelave, odnosno na Bjelašnicu. Tako je proteklog petka ujutro u Butmiru izmjereno minus dva stepena, na Bjelavama nula, a na Bjelašnici čak sedam stepeni Celzijusa. Dakle, intenzivne temperaturne inverzije uzrokovale su da sve ono što mi proizvedemo u sarajevskoj kotlini i ostane u kotlini. No, južna strujanja i ono što nas očekuje u narednim danima razbit će temperaturne inverzije i usljed pojačanog vjetra i atmosfera će biti dosta čistija – zaključio je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.