open-navfaktor-logo
search
Meteorolog otkrio
Krajinović: U BiH stiže Miholjsko ljeto, do 10. oktobra bez padavina i sa ugodnih 25 stepeni
Pravo Miholjsko ljeto koje je sinonim za produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni, očekuje nas u narednim danima.
05.10.2022. u 08:06
get url
text

Naime, do 10. oktobra u Bosni i Hercegovini bit će stabilno vrijeme s vrlo ugodnim dnevnim temperaturama koje će se penjati i do 25 stepeni Celzijusa.

Bakir Krajinović

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, padavina neće biti, a sunčani intervali tokom dana bit će vrlo dugi.

- Uzrok ovakvom vremenu je azurska anticiklona, odnosno greben, koji u BiH, ali i širom Evrope, diktira stabilne, sunčane dane. Tako će u narednih desetak dana maksimalne dnevne temperaturne vrijednosti dostizati do vrlo ugodnih 25 stepeni Celzijusa - objašnjava Krajinović.

No od 10. do 20. oktobra očekuje nas promjenjivo vrijeme, a to znači da će se tokom dana smjenjivati kiša i sunčani intervali.

- Druga polovina oktobra bit će prava jesen. Jutra će biti maglovita, češće će biti padavina, a temperature će biti primjerenije ovom godišnjem dobu - navodi Krajinović.

Na pitanje kad možemo očekivati snijeg, Krajinović odgovara kako su još prošlog mjeseca prve pahulje zabilježene na planinama, ali da ćemo na prave sniježne padavine u nižim predjelima zemlje sačekati još.

- Ono što nas klimatologija uči i podaci koje smo registrirali u 130 godina sistematskih mjerenja, kazuju nam da je u ovom mjesecu registriran sniježni pokrivač. Tako je u Sarajevu 2009. godine u oktobru palo 23 centimetra snijega - istakao je Krajinović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.