open-navfaktor-logo
search
Prognoze
Meteorolog Nedim Sladić: Narednih dana neće biti dužih zadržavanja zagađenog zraka
Nakon gustog smoga zbog kojeg se glavni grad Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko sedmica našao u vrhu ljestvice najzagađenijih gradova u svijetu, Sarajevo je od utorka konačno prodisalo.  
30.01.2020. u 08:15
get url
text

Meteorolog Nedim Sladić za Anadolu Agency (AA) je analizirao ovu vremensku pojavu i sve što nas očekuje u narednim danima i sedmicama.

- Istina je da smo u utorak navečer napokon prodisali nakon dvadesetak dana izrazito velike epizode aerozagađenja koja je bila uvjetovana izraženom temperaturnom inverzijom i stabilnim vremenskim prilikama u kojem je prekinuto vertikalno kretanje zraka i miješanje slojeva - rekao je Sladić te dodao:

-Ono što u narednom periodu možemo očekivati jesu promjenjive vremenske prilike uz izmjenu sunca, oblaka, kiše, a na planinama i pojedinim brdsko-planinskim područjima i povremenog snijega. Dakle, jedan miks padavina tipičan za mart, a takvo vrijeme nas očekuje i narednih 5 do 6 dana, više će vrijeme podsjećati na tzv. martovske babine huke nego na kraj januara - kazao je Sladić.

Prema njegovoj procjeni, povremeni prelasci frontalnih poremećaja preko ovog regiona uvjetovat će povremene padavine, a i zrak također ne bi trebao imati veća onečišćenja.

- Od četvrtka popodne do subote poslijepodne vrijeme je uglavnom suho i stabilno uz više sunčanih intervala, a u noći na nedjelju očekuje se novo naoblačenje s padavinama. Zrak stoga ne bi trebao imati veća onečišćenja, iako će povremeno rasti koncentracije zagađujućih čestica na visoke vrijednosti, no bez dugotrajnog zadržavanja kao proteklih dana i uz česte oscilacije - kazao je ovaj mladi meteorolog.

Na kraju je još naglasio da se početkom februara mogu očekivati i dosta visoke temperature za ovo doba godine.

- Temperature zraka u petak i subotu su u osjetnijem porastu, u većem dijelu zemlje i iznad 10 stepeni Celzijevih, a u nedjelju su kratkotrajno u padu. Početkom iduće sedmice izgledan je dotok vrlo toplog zraka (period oko 03/04. februara) s kojim bi temperature zraka porasle ponegdje i iznad 15 stepeni Celzijevih - istakao je Sladić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.