open-navfaktor-logo
search
Nema velikih odstupanja
Meteorolog Šantić: U augustu se u BiH ne očekuje novi toplotni val ni ekstremne vrućine
Nagla promjena vremenskih prilika, koja je prošle sedmice zahvatila region Balkana, je prema riječima Damira Šantića, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, sasvim uobičajena tokom ljeta.
29.07.2023. u 10:04
get url
text
Damir Šantić, meteorolog
Damir Šantić, meteorolog

On kaže da se u Bosni i Hercegovini ne očekuje novi toplotni val ni ekstremne vrućine.

U Bosni i Hercegovini i regionu Balkana u julu je zabilježen period izrazito visokih temperatura, nakon čega je uslijedilo olujno nevrijeme koje je izazvalo žrtve u nekoliko zemalja. Premda je mnoge takva nagla promjena vremenskih prilika iznenadila, bh. meteorolog Šantić ističe da je ona sasvim uobičajena tokom ljeta.

- Itekako je uobičajeno tokom ljeta da imate dosta jako nevrijeme, s obilnim pljuskovima i velikim gradom. Imali smo period od sedam vrućih dana, ali na kontinentu je bilo svježije. Bila je nestabilnija vazdušna masa i donijela je dosta vlage. To se pomjerilo polako prema Balkanu i uglavnom na toj granici, toj zoni između nekog toplijeg anticiklona i fronte koja bi prelazila preko ovog dijela Balkana uobičajeno je da nastane tako jako grmljavinsko nevrijeme - izjavio je Šantić.

Pojasnio je da tokom vrućih ljetnih dana "Sunce mnogo energije preda planeti, koja se ne može stalno akumulirati, zbog čega dolazi do jačeg nevremena".

- To je sasvim uobičajeno tokom ljetnog perioda. Zašto nemamo takvo vrijeme tokom zime? Mora biti jako vruće i biti vrlo izražen razvoj vertikalnih oblaka koji proizvedu dosta grmljavine, moguć grad i obilniju kišu - dodao je Šantić.

BiH je u maju i junu ove godine svjedočila poplavama i bujicama koje su izazvale velike količine padavina. Nakon toga uslijedio je prvi toplotni val koji je prekinulo nevrijeme popraćeno jakim pljuskovima i grmljavinom. Šantić kaže da uprkos takvim naglim promjenama zasad nema velikih odstupanja temperatura zraka.

- Zasad nema velikih odstupanja. Bude kraći period ekstremnog vremena, ali sve zajedno kad uzmete srednju prosječnu vrijednost, zaista nema velikih odstupanja. Temperatura raste, možda pola stepena do stepen u prosjeku. Iako smo imali period vrućih dana u sedmom mjesecu, kraj jula je ipak hladniji. Već je zadnjih dana dosta svježije i do kraja mjeseca će tako biti. Srednja temperatura biće u prosjeku. Sljedeći mjesec ne prognoziramo nikakve toplotne talase i ekstremne vrućine. Biće često kiše i svježeg zraka. U prosjeku ljeto neće mnogo odudarati - rekao je Šantić.

Dodao je da će u augustu u BiH biti promjenljivo vrijeme uz smjenu vrućih dana i kiše, a očekuje se i prodor svježeg zraka.

- Sve zajedno neće biti ništa ekstremno i to je uobičajeno, a takvo vrijeme očekujemo i narednih godina - rekao je Šantić.

Navodi da je nevrijeme koje je prošle sedmice zahvatilo regiju bilo malo izraženije, uslijed frontalnog poremećaja koji prelazi preko alpske regije na zapadni dio Balkana.

- To se inače dešava. Nevrijeme koje je uobičajeno u tom dijelu Evrope pomjerilo se na ovaj dio Balkana - kazao je Šantić.

Meteorolog FHMZ-a se na kraju osvrnuo i na srednjoročnu prognozu vremena u BiH u narednom periodu.

- Jutra su dosta svježija, u prosjeku pet do deset stepeni, u odnosu na naredne dane. U nedjelju se očekuju ponovo pljuskovi. Ne očekujemo ništa alarmantno, biće grmljavine i pljuskova, ali ne prognoziramo olujno nevrijeme. Početak naredne sedmice opet svježiji. Novu kišu očekujemo sredinom naredne sedmice. Slijedi potom ponovo period bez padavina. Naredni vikend očekujemo novi ciklon, novu kišu i promjenljivo vrijeme - rekao je Šantić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.