open-navfaktor-logo
search
Vrijeme
Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu, kakvo ljeto nas očekuje
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu koja ukazuje da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine (period 1. juni – 31. august) prema podjeli tercila trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period 1981-2010. godina.
01.06.2023. u 13:34
get url
text

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu. U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa
sjevera Evrope.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine trebalo bi biti svježije. Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 60, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 87 vrelih dana.

Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dug period je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve.

Prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta 2023. godine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, nije moguće precizno utvrditi. U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije.

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme njihove pojave, saopćio je FHMZ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.