open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Omerčić: Najgori period sa zagađenjem zraka je iza nas
Početak je februara i iza nas je ostao najgori period što se tiče zagađenja zraka, ali naravno i dalje možemo očekivati dane sa visokim stepenom zagađenja - kazao je Feni Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
03.02.2023. u 10:26
get url
text

Istakao je da ove zime kao i prethodne nisu dostizane ni upola ove vrijednosti koje su bile unazad tri-četiri godine.

- Iako mi na top listama ostajemo u samom vrhu, međutim mnogo su niže koncentracije. To je uglavnom zbog nešto povoljnijih meteoroloških uvjeta koji vladaju i stabilne situacije ne traju mnogo uzastopnih dana, kao što je to inače bio običaj - kazao je Omerčić.

Dodao je da je prethodnih dana bilo povećano zagađenje u dolinsko-kotlinskim dijelovima BiH, pogotovo u Sarajevu, Zenicu, u cijeloj dolini Bosne, Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Bihaću. U Hercegovini i zapadnoj Bosni uglavnom je bio dosta bolji kvalitet zraka.

- Nivo zagađenja koji smo imali prethodnih dana je niži u odnosu onaj koji je bio oko Nove godine i u decembru kada imamo najveće koncentracije zagađujućih materija, ali zrak je i dalje povremeno nezdrav. Posljednja tri dana smo imali osciliranje, skoro svaki dan su bili periodi sa nešto čišćim zrakom i jedan dobar dio dana u kojem je zrak bio prilično zagađen - kazao je Omerčić.

Podsjetio je da su jučer od poslijepodnevnih sati postepeno počele da padaju koncentracije na skoro svim mjernim mjestima, tako da je jutros zrak prilično dobar.

- U Sarajevu, Goraždu i dolini rijeke Bosne je zrak jutros umjereno zagađen, u Hercegovini je čist, Livnu, Bihaću. U Travniku imamo prilično dobar zrak. Nešto više koncetracije zagađenja su jutros opet u Tuzli i Živinicama - kazao je Omerčić.

Prema njegovim riječima, večeras će opet koncentracija zraka zagađujućih materija vjerovatno opet nešto rasti, pa će iz umjerenog zagađenja na ovim najzagađenijim tačkama preći kratkotrajno i u nezdrave nivoe.

- Muđutim, sutra i prekosutra, opšti meteorološki uvjeti su dosta povoljni i ne očekujemo do početka iduće sedmice neko značajno zagađenje zraka - istakao je Omerčić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.