open-navfaktor-logo
search
Veoma nezdrav
Sarajevo danas grad sa najzagađenijim zrakom u svijetu, još na snazi mjere iz epizode "upozorenje"
Sarajevo je u petak bilo grad sa najzagađenijim zrakom u svijetu, pokazuju podaci specijalizovane internet stranice IQAir.
02.02.2024. u 12:04
get url
text

Bosanskohercegovačka prijestolnica u 11.40 sati je imala indeks zagađenja 229, što se smatra "veoma nezdravim". Na listi najzagađenijih gradova iza Sarajeva nalaze se indijski Delhi, Accra u Gani, ruski Krasnojarsk, dok je peto na listi Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, u kojem je indeks zagađenja iznosio 167, te je ovaj grad u kategoriji "nezdravih".

Iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo saopćeno je da su zbog zagađenja zraka, u Kantonu Sarajevo još na snazi interventne mjere iz epizode "upozorenje".

- Koncentracije zagađujućih PM10 čestica, danas i proteklih dana, na svim mjernim mjestima u Kantonu se kreću iznad graničnih vrijednosti za proglašenje Upozorenja od 90 mikrograma čestica po metru kubnom zraka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se danas u poslijepodnevnim satima očekuje poboljšanje kvaliteta zraka, usljed pojačanog vjetra sjevernog smjera koji će dovesti do djelimičnog čišćenja kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo.

- Međutim, prognozirana inverzija u večernjim satima kao i tokom narednih dana, uz slab vjetar, pogodovat će ponovnoj akumulaciji zagađujućih materija u zraku, kao i dnevnim oscilacijama koncentracija PM10 u kotlinskim dijelovima, uz maksimume vrijednosti tokom popodnevnih i večernjih sati. Na osnovu ovakve vremenske prognoze i stanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS je dalo preporuku za zadržavanje epizode Upozorenja iz Plana interventnih mjera - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.