open-navfaktor-logo
search
Vremenske promjene
Sarajevo jutros prodisalo, u Zenici zrak i dalje nezdrav
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine usljed vremenskih promjena i vjetra poboljšan je kvalitet zraka. Prema mjerenjima u 7 sati, indeks kvaliteta zraka iznosio je 42 i kvalitet zraka je zadovoljavajući.
09.01.2023. u 08:38
get url
text

Slična situacija je i većini drugih gradova u BiH. Kvalitet zraka jutros je dobar i na području Banje Luke gdje je indeks kvaliteta zraka u 7 sati iznosio 37, zatim na području Jajca gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 50, te Livna i Travnika u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 17.

Zrak je jutros najkvalitetniji na području Bihaća i Ivan-sedla gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 8.

Zrak je jutros nezdrav na području Zenice, Kaknja i Maglaja. U Zenici je indeks kvaliteta zraka u 7 sati iznosio 194, Kaknju 161 i Maglaju 162.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija koja prikuplja podatke o kvalitetu zraka.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.