open-navfaktor-logo
search
Pitali smo meteorologa
Sladić objasnio do kada ćemo imati ljetne temperature i kad stiže zahlađenje
Ljeto u septembru se nastavlja. Iako se bližimo polovini mjeseca, visoke temperature više odgovaraju augustu nego ovom mjesecu koji na našim prostorima često zna donijeti hladno vrijeme sa puno padavina.
12.09.2020. u 20:26
get url
text

Prema riječima Nedima Sladića, meteorologa, pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska s centrom smještenim nad centralnom i istočnom Evropom, u našoj zemlji će se sve do 16. septembra zadržati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok će tokom dana biti vruće.

- Jedino što će na jesen podsjećati su svježija jutra koja će po kotlinama i uz riječne tokove biti maglovita. Jutarnje temperature kretat će se od 14 do 19, na jugu do 24, a dnevne od 28 do 33, na jugu do vrelih 36 stepenI Celzijusa – kaže Sladić.

Nedim Sladić

Dodaje da će temperature zraka, koje nas očekuju u naredna četiri dana, biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Kada je u pitanju promjena vremena, i dalje su upitnici prisutni u periodu iza 17. septembra kada će se svježiji zrak sa sjeveroistoka preliti, budući da se prema istočnom dijelu Atlantika približava ostatak vantropskog sistema koji će presuditi daljnji razvoj sinoptike nad Evropom. Ono što je sigurno, narušit će se izgledno utjecaj polja povišenog atmosferskog pritiska i doći će do njegovog slabljenja. Po trenutnim izračunima, zahlađenje je nešto izraženije na prognoznom modelu ECMWF, nego na GFS, budući da je položaj fronte na ECMWF smješten dosta južnije. Ipak, iako dođe do nešto izraženijeg zahlađenja, na oba modela vjerovatnoće su velike da će biti prolaznog i kratkotrajnog karaktera, s temperaturama zraka bliže prosječnim vrijednostima i sa ne previše padavina, budući da je porast atmosferskog pritiska vidljiv ponovo krajem druge i početkom treće dekade mjeseca. Vrijednih spomena padavina i dalje, kako se čini, nema – zaključuje Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.