open-navfaktor-logo
search
Nakon zahlađenja
Sladić objasnio kakvo će vrijeme biti za vikend i kad nam ponovo stižu ljetne temperature
Nakon pravih ljetnih temperatura, danas je stiglo osvježenje, a hladnije i nestabilno vrijeme zadržat će se i tokom predstojećeg vikenda.
17.07.2020. u 21:45
get url
text

Prema riječima, Nedima Sladića,meteorologa, u naredna dva dana nad BiH kružit će vlažan i nestabilan zrak koji će uzrokovati pljuskove praćene grmljavinom.

- Sutra se padavine očekuju i na jugu Hercegovine koja je do sada bila pošteđena kiše. Naglasio bih da na većem dijelu centralne Bosne, kao i na sjeveru i sjeverozapadu neće biti puno padavina kao na istoku i sjeveroistoku zemlje, naročito uz granicu sa Srbijom. Temperature zraka su niže od prosjeka za ovo doba godine i one će se zadržati do ponedjeljka – kaže.

Na pitanje, kad nam se ljeto ponovo vraća, Sladić odgovara kako već u ponedjeljak nastupa razvedravanje.

- Prvog dana naredne sedmice oslabit će visinska ciklonska aktivnost nad našim područjem, što će biti uvjet da se atmosfera stabilizira. Dnevne temperature će porasti, a već od utorka imat ćemo ponovo ljetne vrijednosti kada će temperature rasti do 32 stepena u Hercegovini, a u Bosni do 29 stepeni Celzijusa. U srijedu je još moguće kratkotrajno zahlađenje, ali ono što bih naglasio jeste da ćemo od ponedjeljka do kraja jula imati prave ljetne temperature – naglasio je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.