open-navfaktor-logo
search
Meteorolog
Sladić otkrio kad napokon prestaje kiša i stižu sunčaniji dani
U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine kiša sedmicama pada, što uzrokuje poplave, a šteta na povrću, voću i žitaricama su ogromne.
16.06.2023. u 08:15
get url
text

Nedim Sladić, meteorolog, vraća tračak nade navodeći kako bismo već od drugog dana predstojećeg vikenda mogli očekivati stabilizaciju vremena.

- Prolazan, ali snažan termobarički greben sa sjevera Afrike iduće sedmice povlači vreli zrak po visini prema Balkanskom poluostrvu (vidljiv u obliku "crvenog jezika" na AT850 hPa karti - karti temperature zraka na 1,5 kilometara visine). Obično, vrijednosti više od 20 stepeni Celzijusa na 850 hPa (1.5 km) dovoljne su za temperature zraka iznad 30 stepeni u prizemlju, s tim da treba u obzir uzeti i antecedentne i očekivane okolnosti, tj. u ovom slučaju vlažnost tla i pokrivenost neba oblacima. Narednih dana, a počevši od nedjelje, uglavnom pretežno sunčano. Pokoji oblačak se može tu i tamo razviti uz okolno gorje i planine tokom dana kao posljedica isparavanja tla koje će biti u početku dosta izraženo. Na prvu, temperature će se malo više mučiti da porastu s obzirom na to da će se energija usmjeravati na isparavanje, a ne na zagrijavanje tla, ali kako sve bude manje vlage, tako će se brže zagrijavati podloga i temperature će rasti, pogotovo sredinom iduće sedmice kada očekujemo visoke, pa i vrlo visoke temperaturne vrijednosti za kraj juna - naveo je Sladić na Facebooku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.