open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Sladić: U narednim danima očekuje nas toplotni val, evo kakvo će vrijeme biti u augustu
U danima koji su pred nama predstoji toplotni val, pa će u Hercegovini temperatura u petak ići do 41 stepen, govori meteorolog Nedim Sladić.
27.07.2020. u 20:58
get url
text

Govoreći o augustu, Sladić kaže da prema sadašnjim pokazateljima, prva polovina mjeseca će biti topla iznad prosjeka. Dodaje kako nije isključeno da i u augustu imamo toplotni val.

- Sparno vrijeme će se nastaviti i u narednim danima, pogotovo ova dva-tri dana bit će dosta vruće, jer nam sa sjevera Afrike pristiže vrlo vruć zrak koji će uzrokovati značajniji porast temperatura, biti će natprosječno toplo i takav trend će se zadržati do kraja mjeseca. Vrlo je vjerovatno da će se produžiti i do prvih pet dana augusta, ali u nešto blažem tonu. Do 30. jula očekivane temperature zraka u jutarnjim satima u Bosni su od 17 do 22, na jugu Hercegovine do 27, a dnevne od 32 do 36, u Hercegovini od 36 do 41 stepen s tim da
Hercegovinu čeka prilično vreo petak, tada će biti teško podnošljivo - govori nam Sladić i dodaje:

"S druge strane, vrlo je važno spomenuti da će u četvrtak polako prodirati malo svježiji zrak iz centralne Evrope i po rubu će zahvatiti naše sjeverne krajeve. Postoji vjerovatnoća kratkotrajnog pljuska i to u četvrtak i petak, u jugozapadnim i sjeverozapadnim i sjevernim predjelima Bosne".

Dodaje da će početak augusta biti sunčaniji i topliji.

- Bit će do 30 stepeni u Bosni i do 36 u Hercegovini. Možemo reći da nema značajnijih promjena do 4. augusta. U prvoj polovini augusta će biti toplije od višegodišneg prosjeka. Što se tiče padavina, pljuskovi. Ne treba iznenaditi ako i u agustu nam dođe još jedan toplotni val - rekao nam je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.