open-navfaktor-logo
search
Intenzivne padavine
Snijeg uveliko otežava saobraćaj na cestama u BiH, obustava na dionici Rakitno-Blidinje
Intenzivne sniježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju usporile su saobraćanje na većini puteva.
21.01.2023. u 07:57
get url
text

Iako snijega na kolovozu ima i u nižim predjelima, znatno je otežano saobraćanje preko planinskih prevoja. BIHAMK izdvaja puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije.

Sniježnih nanosa zbog jakog vjetra ima mjestimično na putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Posušje-Jablanica (Blidinje). Zbog loših uvjeta za vožnju trenutno je obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje. Na svim dionicama preko prevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. Zbog niske temperature može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetuje se opreznija vožnju i napominju vozači da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj preko graničnog prelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, saopćio je BIHAMK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.