open-navfaktor-logo
search
Prognoza
U BiH danas oblačno, jače padavine u noći na nedjelju: Kakvo će vrijeme biti do utorka
U Bosni i Hercegovini danas pretežno oblačno vrijeme.
10.02.2024. u 08:01
get url
text

Kiša će padati uglavnom na području Hercegovine, Krajine, centralnom i jugozapadnom dijelu Bosne.

Jače padavine se očekuju tokom noći na nedjelju. Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne lokalno može pasti malo kiše.

Vjetar umjeren i jak, sa olujnim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 13. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko devet. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni Celzijusa.

Usljed pogoršanja vremenskih prilika, koje će se postepeno širiti sa zapada, opšta slika će većim dijelom dana biti lošija. Neuobičajeno visoke temperature, padavine i južno strujanje, kod hroničnih bolesnika uzrokovat će jačanje tegoba. Moguće su reakcije u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, razdražljivosti, nesanice.

 VEZANI TEKST - Upozorenje Civilne zaštite KS: Odmah poduzeti mjere zaštite od jakog vjetra i padavina

Poželjno je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Glavnina padavina je na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Prijepodne sa jakim udarima. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 13, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni Celzijusa.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama može padati i snijeg. Vjetar slab, u jutarnjim satima južnog smjera. Tokom dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever i sjeverozapad.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između četiri i osam. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između šest i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni Celzijusa.

U utorak pretežno oblačno prijepodne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između dva i šest, na jugu zemlje do osam. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između šest i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni Celzijusa.

S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra i obilnih padavina, Kantonalna uprave civilne zaštite upozorila je sva pravna i fizička lica da odmah poduzmi neophodne preventivne mjere zaštite.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za jak vjetar od 50 do 70 kilometara na sat, a na planinama i visoravnima do 90 kilometara na sat, i to od sutra od ponoći do nedjelje do 10 sati na području cijele Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato i za obilne padavine za područje Hercegovine i jugozapad Bosne za period od subote u 15 sati do nedjelje do 21 sat, kojim može biti pogođeno i područje Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.