open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Vremenska prognoza do 16. februara, kada se očekuju padavine
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu do 16. februara. 
02.02.2024. u 19:18
get url
text

Od 3. do 8. februara, prostrano polje visokog zračnog pritiska dominirat će nad većim dijelom južne i centralne Evrope, što će usloviti stabilno vrijeme i u Bosni i Hercegovini. Bez padavina sve do 9. februara uz natprosječno visoke temperature zraka. Česte magle duž riječnih tokova te pojava temperaturne inverzije u kotlinskim predjelima Bosne bit će glavna odlika vremena narednih dana. Od 10. februara očekuje se nestabilno vrijeme, više oblaka i češće padavine uz pojačan vjetar na cijelom prostoru naše zemlje.

Do 9. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od -7 do -2 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -3 do 2 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 2 do 6 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 10. februara sve do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -4 do 1 u Bosni, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 7 u Hercegovini do 11 °C. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.