open-navfaktor-logo
search
Temperature blizu rekordnim
Vrhunac toplotnog talasa u toku, sutra popodne moguće nevrijeme, na snazi crveni meteoalarm
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 22:09
get url
text
Vrhunac toplotnog talasa je u toku. Najtopliji je Mostar sa 40 stepeni Celzijusa, a nekoliko lokacija u ostatku zemlje blizu je apsolutnog rekorda za juni mjesec, objavila je stranica BH meteo.
Sa jugozapada u sklopu ciklonalne aktivnosti na zapadu Sredozemlja pristiže nam velika količina toplog zraka. Temperature u dodatnom porastu i uskoro nas očekuje vrhunac aktuelnog toplotnog talasa.
Sutra i dalje vruće, na jugu i istoku zemlje gotovo podjednako toplo kao i danas. Uporedo sa sjeverozapada počinje da pristiže sve nestabilniji zrak donoseći najprije Krajini blaži pad temperatura. Od sredine dana i uvečer sve nestabilnije. Uz očekivani dnevni razvoj naoblake u drugom dijelu dana lokalno su mogući pljuskovi sa grmljavinom.
Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne nije isključena pojava nevremena. Lokalno je moguća i pojava grada.
Vjetar slab do umjerene jačine, južnog smjera.
Prema prognozi FHMZ-a, jutarnja temperatura zraka većinom između 18 i 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni.
U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Razvojem oblačnosti moguć i pljusak sa grmljavinom. Jutarnja temperatura oko 20, a najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stepeni.
Biometeorološke prilike će biti nepovoljne širom zemlje.
Sutra je u Bosni i Hercegovini na snazi crveni meteoalarm povodom ekstremno visokih temperatura zraka, stoga se savjetuje reduciranje aktivnosti tokom dana te oprez pri direknom izlaganju UV zračenju. Poseban oprez savjetuje se hroničnim bolesnicima, naročito onima sa srčanim i respiratornim bolestima. Zbog nedostatka svježine tokom noćnih sati, mogući su problem sa snom.
U nedelju popuštanje vrelina očekuje sve krajeve, očekivano najmanje jug zemlje gdje bi se vruće, ali ne tako vruće, vrijeme nastavilo.
Naredna sedmica bit će sparna, topla ali ne tako vrela kao ova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.