open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Za veći dio BiH do nedjelje izdato narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra, pljuskova i grmljavine
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje od danas 16 sati do 22. jula 23.59 sati zbog lokalnih pljuskova praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom. Moguća je i pojava grada u tom periodu.   
21.07.2023. u 07:57
get url
text

Područje za koje je izdato upozorenje su zapadna, sjeverna, centralna i istočna Bosna.

Uz jače pljuskove, lokalno može pasti 15-35 litara kiše po metru kvadratnom. Uz grmljavinu očekuje se i vjetar brzine 45-65 kilometara na sat.

- Budite spremni na smjetnje i krhotine koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju elaktričnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - saopćeno je iz FHMZ-a. 

U Bosni danas djelomično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje od 21 do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36, na jugu zemlje do 38 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, očekuju se kiša, pljuskovi i grmljavina.

Jutarnja temperatura oko 16, a najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepeni Celzijusa.

U Bosni će se opća slika postepeno pogoršavati. Povećanje naoblake i padavine, izraženije sa poslijepodnevnim satima, kod osjetljivih osoba uzrokovat će jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestu povreda. Negativni efekti promjene vremena djelimično će se ublažiti sa noćnim satima, usljed blagog osvježenja u vidu nižih temperatura zraka.

Na jugu sunčanije i stabilnije, pri tome vruće, poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, osobito poslijepodne.

U subotu nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom širom zemlje. Bez padavina na jugu. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jako jugo.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, na jugu zemlje od 20 do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 36 stepeni Celzijusa.

U nedjelju u Bosni više oblačnosti prijepodne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni Celzijusa.

U poendejeljak sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36, na jugu zemlje do 38 stepeni Celzijusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.