open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Žuti meteoalarm na području cijele FBiH zbog grmljavine
Za područje Tuzle izdat je narandžasti meteoalarm zbog očekivane grmljavine, te žuti meteoalarm zbog očekivane količine padavina od 20 do 40, a lokalno i do 60 litara po metru kvadratnom
22.06.2019. u 13:42
get url
text

Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Federacije Bosne i Hercegovina zbog očekivanih grmljavinskih procesa.

Za područje Tuzle izdat je narandžasti meteoalarm zbog očekivane grmljavine, te žuti meteoalarm zbog očekivane količine padavina od 20 do 40, a lokalno i do 60 litara po metru kvadratnom.

Žuti meteoalarm izdat je i za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog maksimalne temperature oko 33°C.

I Evropski centar za praćenje nevremena za danas je izdao maksimalan stepen upozorenja (stepen 3) za moguća razorna nevremena u dijelovima naše regije. Bitno je naglasiti da su ovakve strukture nevremena opasne čak i po život ukoliiko se pak nađete direktno izloženi istoj (u ekspanziji razvoja).

Upozorenje maksimalnog stepena važi za krajeve većeg dijela unutrašnjosti Hrvatske, mada može se upozorenje prenijeti i na dio sjeverne i sjeveroistočne Bosne i dio Srbije.

To znači da u navedenim područjima danas poslijepodne postoji visok rizik za foriranje jakih nevremena koji bi donijeli vremenske nepogode (grad, obilna kiša, olujan vjetar) lokalnog i prolaznog karaktera (ljetnji tip).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.