Redovno dodavanje soli u hranu može da vam skrati život. Ljudi koji uvijek dodatno sole svoj obrok imaju 28 posto veći rizik od umiranja prije 75. godine, u poređenju sa onima koji nikada ili rijetko dosoljavaju hranu.
Naime, višak soli dovodi do zadržavanja vode u krvi, stvarajući veći pritisak na krvne sudove i na taj način podiže krvni pritisak.
To kao posljedicu ima povećan rizik od srčanog ili moždanog udara.
Srčane bolesti su inače jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, a stručnjaci upozoravaju da odrastao čovjek ne bi trebalo da unese više od šest grama soli dnevno, djeca i manje.
Međutim, dodatni problem je "skrivena" so u namirnicama, zbog koje ljudi unose više nego što su svjesni.
Konzumiranje previše soli u ishrani vodi do povišenog krvnog pritiska, što za posljedicu ima veći rizik od srčanog i moždanog udara.
Ljudi bi trebalo da budu pažljivi kada dodaju so u hranu, jer je hrana koju jedemo uglavnom već posoljena, što znači da unosimo više soli nego što nam treba.