navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neopravdano na crnoj listi

Namirnice koje su stekle lošu reputaciju, a ipak su zdrave

Neke su namirnice s vremenom stekle lošu reputaciju, često ih izbjegavamo u prodavnici, preskačemo na jelovnicima i svrstavamo u kategoriju "nezdravo"

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 17.06.2025. u 08:03
get url
text
Imaju svoje dobre strane
Imaju svoje dobre strane /
FOTO: plxels
Neke su namirnice s vremenom stekle lošu reputaciju, često ih izbjegavamo u prodavnici, preskačemo na jelovnicima i svrstavamo u kategoriju "nezdravo".
Prema istraživanjima, mnoge od tih namirnica zapravo imaju značajne zdravstvene prednosti.

Otporni skrob

Krompir se često smatra "utješnom hranom", ali nije samo izvor "praznih ugljenih hidrata". On je zapravo bogat vitaminom C, kalijumom i vlaknima, a sadrži i flavonoide, karotenoide i fenolne kiseline koje, prema istraživanjima, mogu štititi od kardiovaskularnih bolesti i raka, kao i djelovati protivupalno.
Također sadrži otporni skrob, koji pomaže osjetljivosti na insulin i zdravlju crijevne mikrobiote. Način pripreme ima veliki utjecaj.
Kuhani krompir treba ohladiti i ostaviti da odstoji najmanje 12 sati prije konzumacije. Za dodatne benefite, preporučuje se konzumirati ga sa korom.
Poznato je da previše kafe može izazvati nervozu, ali ako se konzumira umjereno, ima brojne zdravstvene koristi.
Bogata je antioksidansima i povezuje se sa smanjenim rizikom od više bolesti, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, srčane tegobe, dijabetes tipa 2 pa čak i određene vrste raka.
Da bi se izbjegle nuspojave poput drhtavice i naglog pada energije, preporučuje se ne više od četiri šolje dnevno. Također je važno znati da svako različito reaguje na kofein.
Zbog visokog sadržaja masti i holesterola, maslac se često smatra lošim izborom. Ipak, sadrži korisne masne kiseline i vitamine rastvorljive u mastima, poput A i E i pomaže tijelu da apsorbuje hranljive materije iz drugih namirnica.

Crijeva

Također je izvor butiratne kiseline, koja može imati pozitivan utjecaj na crijevnu mikrobiotu, regulisati metabolizam i podržati zdravlje crijeva.
Iako sir ne djeluje kao najzdraviji izbor, zapravo je dobar izvor kalcija, zdravih masti i proteina. Sadrži i važne nutrijente poput vitamina B12 i fosfora, a konzumacija mliječnih proizvoda može sniziti nivo štetnog LDL holesterola i značajno smanjiti rizik od moždanog udara.
Kvalitetni sirevi mogu ponuditi i probiotske koristi, posebno ako su napravljeni od fermentisanog mlijeka.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO