Tradicionalna turska poslastica muhalebija, koja se pravi od griza, šećera, mlijeka i kokosova brašna, dobila je novu verziju u vidu kolača.
kesica pudinga od vanilije
U posudu sipajte griz, brašno, 250 grama šećera, prašak za pecivo, kokosovo brašno i mlijeko, pa sve dobro izmješajte i ostavite da odstoji sat-dva. Možete, također i da umutite ovu smjesu uveče, pa da ujutro ispečete kolač.
U podmazan pleh sipajte smjesu za patišpanj, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.
Dok se kolač peče, skuhajte sirup. U šerpicu sipajte 150 grama šećera, malo vode i sok od jednog limuna, pa kuhajte dok ne provri. Ostavite sirup da se prohladi, pa ga prelijte preko vrućeg kolača.
Dok kolač upija sirup, skuhajte fil od malina. U šerpu sipajte maline, dodajte im preostalih 200 grama šećera i oko 300 mililitara vode, pa kuhajte na malo jačoj temperaturi. Dok se maline kuhaju, razmutite prašak za puding od vanilije u malo vode, pa kad voda sa malinama proključa, lagano sipajte razmućen prašak za puding i miješajte sve dok se smjesa ne zgusne.
Vruć fil od malina prelijte preko muhalebije, pa ostavite kolač da se stegne i rashladi u frižideru. Po želji pospite malo kokosovog brašna preko kolača, sijecite na kocke i služite.