Šljive se najčešće preporučuju kod zatvora zbog svog laksativnog efekta, ali njihova uloga u ubrzanju metabolizma mnogo je kompleksnija i dublje povezana s biohemijskim procesima u tijelu.
Zahvaljujući visokom udjelu sorbitola, prehrambenih vlakana i polifenola, šljive mogu povećati brzinu metabolizma i do 90 posto.
Ključna komponenta koja šljive čini funkcionalnom namirnicom u regulaciji metabolizma jeste sorbitol, prirodni alkoholni šećer koji blago stimuliše crijevnu peristaltiku bez izazivanja drastičnih oscilacija u nivou glukoze.
Osim toga, šljive sadrže visoke koncentracije chlorogenic acid - polifenola koji može potaknuti oksidaciju masnih kiselina i smanjiti insulinsku rezistenciju.
Šljive djeluju na pokretljivost crijeva i na ubrzanje bazalnog metabolizma kroz stimulaciju mikrobiote.
Dnevna konzumacija 100 grama šljiva značajno utiče na povećanje metabolizma masti kod žena sa prekomjernom tjelesnom težinom, dok je kod muškaraca zabilježeno poboljšanje u brzini crijevnog tranzita i redukcija upalnih markera u serumu.