Ako pazite na unos soli, ali ne želite praviti kompromis kad je ukus u pitanju – ovaj recept za pečeni krompir će vas oduševiti. Bez ijednog zrna soli, a i dalje aromatičan i savršeno hrskav!
Tajna je u začinima: dimljena paprika, origano i bijeli luk u prahu daju krompiru onaj "umami" šmek, dok mu ulje pomaže da fino porumeni i zapeče se baš kako treba.
700 g krompira (najbolje mlad ili onaj brašnasti, idealan za pečenje)
2–3 kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo – kako volite)
1 kašičica dimljene paprike
1 kašičica bijelog luka u prahu
Krompir ogulite i narežite na manje komade – po želji u četvrtine ili
deblje kolutove.
U većoj zdjeli pomiješajte ulje sa začinima: dimljenom paprikom, origanom
i bijelim lukom u prahu.
Ubacite krompir i rukama ili kašikom dobro ga uvaljajte u ovu aromatičnu
mješavinu.
Rasporedite krompir na pleh obložen papirom za pečenje – pazite da ne
bude naguran, da se fino ispeče sa svih strana.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 250 stepeni
Poslužite uz laganu salatu, jogurt, pečeni grah ili kao prilog mesu –
kako god okrenete, biće pun pogodak!