Peršun krije iznenađujuće bogatstvo nutrijenata i može značajno doprinijeti našem zdravlju pod uslovom da joj damo šansu.
On je izuzetno bogat vitaminom C i sadrži ga više od limuna. Samo dvije kašike svježeg peršuna sadrže oko 16 posto preporučene dnevne doze vitamina C, koji je ključan za normalno funkcionisanje imunog sistema i odbranu organizma od infekcija. Osim toga, peršun je dobar izvor i vitamina A i K, koji su važni za zdravlje očiju, kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.
Peršun djeluje kao prirodni diuretik. Potiče izbacivanje viška tečnosti i toksina iz tijela. Zbog toga je koristan saveznik onima koji se bore sa zadržavanjem vode ili blagim oticanjem. Uz to, eterična ulja iz peršuna, posebno apiol i miristicin, mogu smanjiti nadutost i poboljšati varenje.
Peršun sadrži snažne antioksidanse poput flavonoida, karotenoida i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Redovno konzumiranje ovih spojeva može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i dijabetes.
Zahvaljujući svom osvježavajućem ukusu i prirodnim uljima, peršun može pomoći u neutralisanju neprijatnog zadaha.
Najviše koristi od peršuna imamo kada ga konzumiramo svježeg. Dodajte ga na kraju kuhanja u supe, variva, soseve ili ga pospite po salati. Možete ga ubaciti i u smutije, koristiti kao bazu za zeleni sok, ili napraviti pesto od peršuna umjesto bosiljka.