navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Njeno veličanstvo - trešnja

Slatke i zdrave delikatese koje čuvaju zdravlje

Iako im cijene rastu iz godine u godinu, teško je odoljeti ukusu trešanja, koje su bogate hranljivim materijama i zdravstveno korisnim svojstvima

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 23.05.2025. u 10:20
get url
text
Odličan su izvor vitamina C
Odličan su izvor vitamina C /
FOTO: Arhiva
Trešnje su uglavnom sastavljene od vode i to oko 80 posto, snabdijevaju tijelo vrijednim hranljivim materijama. Porcija od 100 grama sadrži, između ostalog, 16 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana. Nizak sadržaj masti 0,2 grama i proteina 1,06 grama, čini ih laganim, ali vrijednim dodatkom ishrani.
Ovo voće je odličan izvor vitamina C ključnog za izgradnju imuniteta i zaštitu ćelija od oksidativnog oštećenja. Pored toga, trešnje obezbjeđuju folnu kiselinu, vitamine A, E i K, kao i minerale poput kalcijaa, željeza, kalija i joda. 
  Trešnje su bogate polifenolima i antocijaninima, koji imaju antiinflamatorno dejstvo i djeluju protiv stresa. Studije pokazuju da ovo voće može efikasno smanjiti oštećenje kože uzrokovane slobodnim radikalima i također ublažiti upale. Moguće je da mogu da smanje rizik od razvoja bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes tipa 2.  
Uprkos relativno visokom sadržaju prirodnih šećera, trešnje imaju nizak glikemijski indeks. To znači da dijabetičari mogu da konzumiraju ovo voće, iako u umjerenim količinama. 
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO