Trešnje su uglavnom sastavljene od vode i to oko 80 posto, snabdijevaju tijelo vrijednim hranljivim materijama. Porcija od 100 grama sadrži, između ostalog, 16 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana. Nizak sadržaj masti 0,2 grama i proteina 1,06 grama, čini ih laganim, ali vrijednim dodatkom ishrani.
Ovo voće je odličan izvor vitamina C ključnog za izgradnju imuniteta i zaštitu ćelija od oksidativnog oštećenja. Pored toga, trešnje obezbjeđuju folnu kiselinu, vitamine A, E i K, kao i minerale poput kalcijaa, željeza, kalija i joda.
Trešnje su bogate polifenolima i antocijaninima, koji imaju antiinflamatorno dejstvo i djeluju protiv stresa. Studije pokazuju da ovo voće može efikasno smanjiti oštećenje kože uzrokovane slobodnim radikalima i također ublažiti upale. Moguće je da mogu da smanje rizik od razvoja bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes tipa 2.
Uprkos relativno visokom sadržaju prirodnih šećera, trešnje imaju nizak glikemijski indeks. To znači da dijabetičari mogu da konzumiraju ovo voće, iako u umjerenim količinama.