navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ dijetetičarke

Šta su istraživanja pokazala o vodi sa limunom i mršanju

Osim kiselosti, limun sadrži i vitamin C, a ovisno o tome koliko ga dodate, mogao bi pružiti određene dobrobiti

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 01.07.2024. u 22:13
get url
text
FOTO: Shutterstock
Pijenje vode sa limunom izvrstan je način da povećate unos vode tokom dana, a limun je dobar izvor antioksidansa, vitamina C i malih količina magnezija, riboflavina, vitamina B-6. Međutim, stručnjaci se slažu da pripravak neće svima pomoći da smršaju.
- Voda sa limunom nije nužno bolja od obične vode za regulaciju tjelesne težine - rekla je za Health Samantha Turner, dijetetičarka i vlasnica OakStone Health and Nutrition.
Povećana hidratacija također je povezana sa boljim zdravljem, rezultat je studije iz 2019. Istraživanje je pokazalo kako se potrošnja vode povećava, tjelesna težina se smanjuje. Nema istraživanja koja bi potvrdila bilo kakvu navodnu korist, soka od limuna. Kiselost soka od limuna povezana je sa pozitivnim učinkom na glikemijski odgovor ili s fluktuacijom nivoa glukoze u krvi nakon konzumacije ugljikohidrata.
Osim kiselosti, limun sadrži i vitamin C, a ovisno o tome koliko ga dodate, mogao bi pružiti određene dobrobiti. U studijama na ljudima i miševima, veći unos vitamina C povezan je s manjim rizikom od metaboličkog sindroma, koji se odnosi na povišeni opseg struka, šećer u krvi, krvni pritisak, trigliceride.
Prema istraživačima, to sugerira da dodatak vitamina C ili unos odgovarajuće količine putem hrane može pomoći u poništavanju nekih od ovih simptoma.
Pijenje vode sa limunom za mršanje ili kontrolu težine treba biti upareno sa drugim zdravim navikama.
- Kada se voda sa limunom konzumira uz dobre prehrambene navike koje sadrže voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne proteine, orašaste plodove i sjemenke, uz redovnu fizičku aktivnost, može pomoći u boljem upravljanju težinom - rekla je Turner.
Ako želite isprobati vodu sa limunom, također je važno imati na umu nekoliko stvari. Visoka kiselost limuna mogla bi nagrizati zubnu caklinu ako se konzumira u velikim količinama. Kako biste smanjili ovaj rizik, razmislite o tome da pijete vodu sa limunom kroz slamku pa isperite usta običnom vodom.
Osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) ili sličnim stanjem mogu primijetiti pogoršanje simptoma nakon konzumacije vode sa limunom.
POVEZANO