open-navfaktor-logo
search
Prvi slučaj bio još u aprilu
Troje, a ne dvoje, zaraženih legionelom umrlo u zagrebačkom Rebru, resorno ministarstvo tek danas saznalo i to iz medija
AUTOR: Index/Faktor
18.06.2024. u 18:52
get url
text
S press konferencije
S press konferencije
FOTO: Index.hr
Troje ljudi zaraženih legionelom umrlo je u KBC-u Zagreb, saznalo se danas iz bolnice iz koje su kazali da ih je ukupno pet zaraženih, prenosi Index s vanredne press konferencije. 
Prvobitno je bilo objavljeno u medijima da je dvoje umrlih. 
Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb.
Iz bolnice su se obratili javnosti. Kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opće stanje preminulih pacijenata.
Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.
Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.
Kako Index neslužbeno doznaje, Ministarstvo zdravstva Hrvatske na čijem je čelu Vili Beroš, tek je danas, i to iz medija, doznalo za slučajeve zaraze legionelom u KBC-u Zagreb.
Ovaj portal saznaje i da je Beroš zatražio detaljno očitovanje od KBC-a Zagreb o cijeloj situaciji.
Uoči press konferencije se oglasio KBC Zagreb saopćenjem u kojem navode da je zaraza legionelom otkrivena krajem aprila.
- Krajem aprila ove godine u imunokompromitirane bolesnice koja je hospitalizirana zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještena na odjel intenzivne medicine, intubirana i strojno ventilirana, izolirana je Legionella iz aspirata dišnih puteva. Bolesnica je nažalost preminula.
Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje 'antilegionela programa' od strane tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica 'perlatora' na slavinama - navodi se.
Dodaje se da je nakon toga Legionella izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti, (bolesnici oboljeli od uznapredovalih malignih bolesti, od kojih su nažalost dvije osobe preminule).
- Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika direktno povezan s nalazom Legionelle. Prema napucima HZJZ-a izvršena je kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije Legionelle na nekim izvorima.
Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sistema cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro - stoji u saopćenju.
Podatak o tome kada je posljednja osoba preminula od legionele, na Rebru nemaju, prenosi Index s press konferencije.
Dodaje se da se provode sve potrebne mjere i uzimaju se uzorci u cijeloj bolnici. Također, upozoreno je da legioneli pogoduju topliji ljetni mjeseci, kad se i zaraza lakše može proširiti. Zato se svake sedmice sistemi pasteriziraju. Potvrđeno je i da ove situacije nisu iznimka.
Iz bolnice kažu da nema razloga za zabrinutost, te da su učinili sve što im je u ovom trenutku dostupno.
- Ja nažalost isto nisam niti ordinarijus tih pacijenata niti sam ih ja dijagnosticirala. Znam da je šest zaraženih od početka aprila. Troje je preminulih. Radi se o ljudima s leukemijama, cirozom jetre, transplantiranim organom - rečeno je na press konferenciji.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.