Ono što jedemo između glavnih obroka može imati ozbiljan utjecaj na naše zdravlje. Prema istraživanjima, četvrtina ljudi poništava dobrobiti zdravih obroka lošim izborima međuobroka ili užina.
- Grickalice mogu biti koristan način da zadovoljite svoje prehrambene potrebe tokom dana, ali sve ovisi o tome što odaberete jesti - kaže dijetetičarka Sammie Gill za Express.
Popisala je nekolilo zdravih zalogaja koje možete pojesti kada ogladnite i ne možete dočekati ručak ili večeru.
Masline snižavaju šećer u krvi. Bilo da su zelene ili crne, masline su prepune hranjivih tvari.
- Masline su bogate mononezasićenim masnoćama koje pomažu u zaštiti od bolesti srca, a obiluju i vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju - kaže Gill.
Zaboravite slane ili masne kokice. Domaće kokice su dobre za zdravlje crijeva. One su bogate vlaknima što ih čini dobrima za probavu, a sadrže i rezistentni škrob, prebiotik koji hrani zdrave bakterije u debelom crijevu.
Ovo možda niste očekivali, ali i tamna čokolada može nas učiniti manje gladnima. Prema Gill, tamna čokolada utječe na hormon apetita grelin, ali mora sadržavati najmanje 75 posto kakaa.
- Orasi su izvrstan vegetarijanski izvor protivupalne alfa-linolenske kiseline (ALA) – vrste omega 3 esencijalne masne kiseline.
Na kraju, gubitak mišićne mase događa se prirodno kako starimo, što s vremenom može smanjiti pokretljivost i snagu. Međutim, tvrdo kuhana jaja sprečavaju gubitak mišićne mase jer su bogata proteinima. Idealna porcija su dva jaja dnevno.