open-navfaktor-logo
search
MUP HNK negira hapšenja
Istraga napada u Stocu: FUP obavijestio kantonalnu policiju o počiniocima, privedeno više osoba
AUTOR: Autor: M. M.
09.04.2024. u 13:28
get url
text
Više osoba privedeno je zbog napada na četvericu mladića u stolačkom naselju Masline, potvrđeno je Faktoru iz izvora bliskog istrazi ovog slučaja.
Kako nezvanično saznajemo, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Federalna uprava policije, još sinoć je, na osnovu svojih operativnih saznanja, obavijestila MUP HNK o organizatorima, odnosno počiniocima ovog gnusnog napada. 
FUP je u depeši upućenoj policijskom komesaru naveo imena vlasnika vozila koji su učestvovali u incidentu. 
Prema saznanjima FUP-a, vlasnik vozila golfa je "izvjesni Dragan G., za kojeg se u depeši navodi da je "navijač i višestruko privođeno lice od policijskih službenika zbog narušavanja javnog reda i mira te počinjenja drugih krivičnih djela".
Vlasnik BMW-a koji je bio na mjestu događaja, prema informacijama FUP-a je Severino M., o kojem policija ne posjeduje druge podatke.
U depeši se navodi i ime Marina S. (23) iz Mostara, za kojeg se "sumnja da je organizator izvršenja predmetnog djela".
Federalna policija u spomenutoj depeši traži od komesara MUP-a HNK Roberta Perića da o ovim informacijnama što prije obavijesti nadležno tužilaštvo, te ističe i da se stavlja na raspolaganje kolegama iz HNK sa svim svoji kapacitetima i policijskim službenicima za koje u HNK procijene da mogu dati svoj doprinos u privođenju pravdi počinilaca ovog krivičnog djela.
Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, u čijoj nadležnosti je provođenje istrage ovog slučaja, međutim, nisu nam mogli dati zvaničnu potvrdu da je bilo ko uhapšen zbog ovog događaja.
Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić kaže da on ne raspolaže zvaničnom informacijom da je neko uhapšen, te ističe da "postoji razlika da li je neko lišen slobode ili doveden na informativni razgovor".
Marić kaže da može potvrditi da se traže i sasliušavaju svjedoci, eventualni očevici događaja, kao i da se pregledaju videonadzori ceste kako bi se identifikovala vozila. Također, kako je naveo, vještačit će se oštećeno vozilo, gdje će "također vjerovatno biti pronađeni određeni tragovi". 
Podsjetimo, trojicu fudbalera "Iskre" iz Stoca i jednog maloljetnika, koji su se vraćali iz Mostara sa utakmice Velež - Borac, u mjestu Masline kod Stoca sa tri vozila napali su pripadnici "Ultrasa", maskirani i sa palicama i bakljama.
Mladiće su prvo izgurali s puta, a potom oštetili njihovo vozilo, a njih izvukli i krvnički pretukli. Počinioci su pobjegli vozilima golf, BMW i passat, a napadnuti mladići prevezeni su na ukazivanje ljekarske pomoć u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić". 
Stolac su jučer posjetili i ministar za raseljena lica i izbjeglice Nerin Dizdar, te ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, koji je tom prilikom najavio da je "pitanje sata ili dana kada će  napadači biti u pritvoru".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.