navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Počela Sedmica turske kuhinje

Tradicionalna jela egejske regije predstavljena u Sarajevu

AUTOR: Anadolija/Faktor
Objavljeno: 23.05.2024. u 10:41
get url
text
FOTO: Anadolija
Tradicionalna jela egejske regije predstavljena su u srijedu u Sarajevu povodom Sedmice turske kuhinje koja se treći put održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske i uz koordinaciju Ministarstva kulture i turizma te zemlje, javlja Anadolija.
Sedmica turske kuhinje se održava inicijativom Emine Erdogan, supruge turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a sinoć je upriličen program u organizaciji Ambasade Republike Turske, gdje je održan prijem za bosanskohercegovačke novinare, pisce i voditelje televizijskih programa.
Gosti su imali priliku isprobati okuse egejske regije poput juhe s okusom mente, punjenog povrća s maslinovim uljem i zelenim grahom, brancina kuhanog na pari i deserta od smokve.
Turski kuhari koji su pripremali jela održali su prezentaciju o kuhinji Egejske regije, a gostima je na poklon uručena i knjiga "Turska kuhinja sa stoljećima starim receptima".
Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu na godišnjoj bazi, obilježit će se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj.
Egejska kuhinja odražava blagodati Egejskog mora koje donosi maslinova ulja, raznoliko autohtono bilje i povrće, svježe morske plodove...
POVEZANO