open-navfaktor-logo
search
Naličje nacionalnog blaga
Baščaršija postala mjesto zapuštenih objekata, fasade samo što se nisu obrušile
AUTOR: M. Ču.
22.05.2024. u 07:59
get url
text
FOTO: Didier Torche
Ako prošetate starom jezgrom grada - sarajevskom Baščaršijom, zateći ćete mnoge građevine u lošem stanju, pa čak i u ruševnom, dok iz njih izbija korov i drveće. A ako je suditi po reakcijama prolaznika, moguće je da ima i zmija i miševa. Mi ih, istini na volju, nismo vidjeli, ali, opreza nikada dosta.
Historijskim i kulturnim centrom bh. prijestolnice dnevno prođu hiljade ljudi, među kojima su tokom ljetnih mjeseci turisti u najvećem broju. Vrlo često su u opasnosti, a da toga možda nisu ni svjesni dok prate miris ćevapa, ćejfe u bosanskoj kafi, ili gledaju suvenire i unikatne predmete iz zanatskih ulica.  
Jasno je i da je Baščaršija proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine koji se nalazi u prostornom obuhvatu između Šeher-ćehajine ćuprije i područja Isa-begove džamije na istoku, Ferhadije džamije na zapadu, Careve džamije i Konaka na jugu, Stare pravoslavne crkve na sjeveru i Kovača na sjeveroistoku.
IMG_20240521_115123
FOTO:
Didier Torche
1 od 5
left-arrowright-arrow
To u prijevodu znači, ako je i bilo inicijative da se nešto popravi, ništa se ne smije uraditi bez dozvole Federalnog ministarstva prostornog uređenja, pojasnili su za Faktor iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je Baščaršiju i proglasila nacionalnim spomenikom BiH. 
- Mi proglasimo nešto nacionalnim spomenikom, donesu se mjere zaštite, i dalje to pada na entitete. Dakle, Federalno ministastvo prostornog uređenja vam je adresa, oni vam daju saglasnost, odnosno rješenja za restauraciju i zahvate na nacionalnim spomenicima - kazali su za Faktor iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. 
Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja jučer nam nisu mogli dati odgovore, tražili su da pošaljemo mail, i kako su kazali, "odgovore ćemo dobiti u narednim danima". Čim pošalju, objavit ćemo. 
Do tada, pratite oznake: "Opasnost od rušenja objekta" i udaljite se kako bi prošli bez posljedica. Ostaje nada da i ovaj put neće neko stradati da bi oni koji trebaju reagovali. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.