open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade KS
U Sarajevu se osniva privatni Srednjoškolski medicinski centar; Avdović: Skoro sav kadar ode iz države
Interes učenika je daleko veći nego što se planom upisa odobrava javnim srednjim školama zdravstvene struke, navodi ministrica Hota - Muminović
AUTOR: A. G.-Z.
22.05.2024. u 09:17
get url
text
Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti srednju privatnu školu pod nazivom Srednjoškolski medicinski centar "European Medical College" (Evropski medicinski koledž).
Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o usvajanju Prijedloga Ministarstva za odgoj i obrazovanje i prihvatanju izvještaja Ekspertne komisije za osnivanje Evropskog medicinskog koledža na kojem je planirano sedam nastavnih planova i programa za sedam zanimanja medicinske/zdravstvene struke, za koja bi se učenici mogli školovati.
Resorna ministrica Naida Hota – Muminović dostavila je mišljenje o postojanju društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja srednje privatne škole čiji je osnivač Sarajevo School of Science and Technology.
Kako se, između ostalog, navodi u mišljenju, predloženih sedam zanimanja za koja bi se učenici mogli obrazovati u novoj, privatnoj srednjoj školi bi na ovaj način dalo veću mogućnost izbora učenicima i roditeljima prilikom odabira srednje škole.
- U javnim srednjim školama zdravstvene struke učenici se već obrazuju za ova zanimanja, ali interes učenika je daleko veći nego što se planom upisa odobrava javnim srednjim školama zdravstvene struke i na ovaj način se pruža dodatna mogućnost izbora i ostvarivanje jednog od temeljnih prava- prava na obrazovanje, ali i izbora škole.
Priloženi planovi i program sastavljeni su u skladu sa najnovijim programima u Evropi i doprinose razvoju zdravstva u Bosni i Hercegovini - navodi se u mišljenju.
Učenici imaju upisati neki od sljedećih smjerova: smjer medicinska sestra/tehničar, smjer psihogerijatrijska sestra/tehničar, smjer akušersko-ginekološka sestra/tehničar, smjer fizioterapeutski tehničar/tehničarka, smjer stomatološka sestra/tehničar, smjer stomatološki/zubni tehničar/tehničarka i smjer farmaceutski tehničar/tehničarka.
Predsjednik Osnovne sindikalne organizacije Dom zdravlja KS Jasmin Avdović smatra da, po broju kadra koji se proizvodi "nama još jedna srednja medicinska škola u Sarajevu sigurno ne treba".
- Lično smatram da ne treba, ali zašto zabraniti nekome da upiše ako ga džavne škole ne primaju jer nema mjesta.
Trenutno stanje je takvo da se skoro niko ne prijavljuje na konkurse. Čim završe srednju medicinsku školu i dobiju državni lspit i licencu za rad od nadležne komore, skoro svi odu iz države- kazao nam je Avdović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.