Mnogo skuhaju hrane za više dana, međutim postoji nekoliko vrsta hrane koje ne biste smjeli biste smjeli ponovo zagrijavati.
Razlog je što potencijalno opasne bakterije i hemijske promjene mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
- Prvo, zagrijavanje hrane može uzrokovati promjene u hemijskim spojevima što može osloboditi otrovne tvari povezane s problemima poput oštećenja bubrega. S druge strane, kada se hrana ohladi prije ponovnog zagrijavanja, može potaknuti rast tvrdokornih bakterija poput Escherichia coli i Listerije koje mogu izazvati ozbiljne bolesti - rekla je nutricionistica Harini Bala.
Zelje je na vrhu liste namirnica koje nikada ne biste smjeli ponovno zagrijavati. Zelje sadrži oksalnu kiselinu koja je u sirovom stanju bezopasna. Međutim, kad se zelje zagrije, oksalna kiselina kristalizira što može postati toksično. U velikim količinama, ta tvar može povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Također, zelje može biti idealno mjesto za razvoj bakterije listerije koja uzrokuje trovanje hranom.
Najopasnija hrana za ponovno zagrijavanje je riža. Kada se kuhana riža ohladi, može sadržavati bakteriju Bacillus cereus koja je otporna na toplinu. Zbog toga, iako zagrijavanje ne uklanja uvijek bakteriju, ona može ostati prisutna i uzrokovati trovanje hranom. Simptomi uključuju povraćanje, proljev i bolove u trbuhu
Iako mnogi uživaju u čaju, njegovo ponovno zagrijavanje također nosi rizike. Ponovno zagrijavanje čaja može napitak učiniti gorčim jer se povećava količina tanina – kiselih tvari koje čaju daju specifičan okus.