Jaja su odličan izvor proteina, ali ne mogu svi da ih konzumiraju. Ljudi koji se pridržavaju vegetarijanske dijete često traže zamjenu za jaja.
Dok jaja sadrže otprilike 6 grama proteina svako, neke druge namirnice mogu da osiguraju još više proteina po porciji, što ih čini odličnim izborom za održavanje zdrave ishrane. Ove tri supernamirnice imaju više proteina nego jaja.
Na prvom mjestu je leblebija. Ova nevjerovatna hrana je savršena za ljude koji vole da povećaju sadržaj proteina. Leblebija, koji datira još iz drevnog Egipta, sadrži skoro 8 grama proteina po pola šolje. Ona služi kao primarni sastojak humusa i mogu se ugraditi u salate ili supe radi dodatne hranljive vrijednosti.
Bademi su odlični za povećanje sadržaja proteina. Bademov puter osigurava 7 grama proteina na dvije supene kašike i sadrži masti koje su zdrave za srce. Može se pripremiti kod kuće koristeći bademe i blender, sa začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, ekstrakta vanile ili karija u prahu za dodatni ukus.
Sjemenke bundeve su raznovrsne i lako se dodaju u bilo koju salatu, desert ili smoothie. Sjeme bundeve sadrži 8,5 grama proteina kada je oguljeno. Također osiguravaju cink, željezo, bakar, magnezij, kalij i selen, što ih čini odličnim dodatkom za ovsene kaše, granole ili tijesta za hljeb.