Jaja su odličan izbor za sve koji žele uključiti malo više proteina u svoj doručak.
Jaja mogu pomoći i pri gubitku kilograma jer će vas zasititi, pogotovo ako pazite na unos kalorija u ostatku dana.
Također, jaja su najučinkovitija u mršanju kad se jedu bez drugih kaloričnih dodataka.
Istraživanja pokazuju kako jaja potiču metaboličku aktivnost i povećavaju osjećaj sitosti, a doručak koji se temelji na jajima može spriječiti da se prejedate tokom dana.
Također je ključno pojesti doručak s jajima prije 10 ujutro jer što ste sitiji ujutro, to su manje šanse da ćete tokom dana poželjeti nezdravu i masnu hranu.
Riječ je o nutritivno vrlo bogatoj namirnici. Sadrže mnoge aminokiseline, a poznata su i kao izvor visokokvalitetnih proteina. Zastupljeni su vitamini A, E, K i svi vitamini B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kolin, biotin i folna kiselina), od kojih se najviše ističe kolin, bitna komponenta ćelijskih membrana koji sagorijeva masne naslage.
Nutrijenti iz jajeta podjednako su raspoređeni u bjelanjku i žumanjku, pa se zbog toga preporučuje konzumacija cijelih jaja.
Naravno, ne treba pretjerivati s količinom jer to pak može štetiti organizmu.
Jaja na oko, kajgana, tvrdo ili meko kuhana, poširana... ideja je zaista pregršt načina. Možete ubaciti u tavu povrće koje vam je pri ruci i složiti brzi vegetarijanski omlet.
Dobar izbor za dodatne zdrave masnoće je zgnječiti tvrdo kuhana jaja, pomiješati ih s avokadom, po želji dodati mladi sir i začine te namazati na zdravu verziju hljeba.
Za ljeto je idealna i brza shakshuka. Ako niste čuli za ovo jelo, priprema se tako da se jaja blanširaju u umaku od paradajza, a za ovo ukusno bliskoistočno jelo treba vam samo 20-ak minuta.
Evo kako se priprema shakshuka.
Potrebni sastojci: maslinovo ulje, glavica luka, crvena paprika, bijeli luk, pelat ili nekoliko komada zrelog paradajza, jaja, kumin, so, biber, ljute papričice (po želji).
Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Kada omekšaju, dodati paradajz i česno bijelog luka te (ako želite) ljute papričice. Začinite s malo soli, bibera i kumina.
Nakon 10 do 15 minuta, kada se umak od paradajza zgusne, napravite mala "gnijezda" te u njih razbijte jaja.
Smanjite temperaturu na ringli, poklopite tavu i uživajte u okusu nakon 10-ak minuta, koliko treba jajima da se budu pripremljena.