navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kako ga najbolje iskoristiti

Bosiljak, kralj ljekovitog bilja, sladak, mirisan i svilenkast

Porijeklom iz tropskih krajeva poput Indije i Irana, ova predivna biljka već vijekovima se koristi u liječenju raznih zdravstvenih tegoba

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 12.05.2025. u 08:41
get url
text
Svilenkast, sladak i mirisan
Svilenkast, sladak i mirisan
Sladak, svilenkast i mirisan, bosiljak s razlogom nosi titulu kralja među ljekovitim biljkama. Porijeklom iz tropskih krajeva poput Indije i Irana, ova predivna biljka već vijekovima se koristi u liječenju raznih zdravstvenih tegoba.
U nastavku vam donosimo najbolje načine kako možete iskoristiti bosiljak, i u kuhinji i kao prirodni lijek.

Prirodni lijek iz bašte

Jedan od najjednostavnijih, ali veoma efikasnih recepata jeste smjesa od šest do sedam zdrobljenih listova bosiljka pomiješanih s jednom kašičicom meda. Uzimanje ove smjese svako jutro, prije jela, pomaže jačanju imuniteta i može pomoći u snižavanju visokog pritiska.
Za olakšanje problema s grlom i varenjem, prokuhajte šaku svježeg lišća bosiljka u litru vode. Nakon što procijedite, ovu aromatičnu tečnost možete piti toplu svakih pola sata. Djeluje umirujuće na želudac, ali i na čula.
Ista tečnost može se koristiti i spolja. Ako imate upalu kože ili osjećate jak svrab, natopite tufer u ovu vodu i lagano tapkajte po zahvaćenom mjestu. Olakšanje bi trebalo uslijediti vrlo brzo.
Eterično ulje bosiljka također ima blagotvorno djelovanje – ublažava bolove u zglobovima, umiruje žgaravicu i jača nervni sistem. Dovoljna je samo kap na vrhu nosa i sljepoočnicama da biste se oslobodili napetosti i stresa.

Bosiljak na tanjiru

Bosiljak nije samo lijek, on je i izvanredan kulinarski dodatak. Nekoliko nasjeckanih listova možete umijesiti u tijesto za hljeb, što će mu dati specifičnu aromu.
Dodajte svježi bosiljak u omlet, pizzu ili varivo, i osjetićete koliko bogatiji i svježiji može biti ukus vašeg obroka. Odlično se slaže i s paradajzom, pa je savršen dodatak gotovo svakoj ljetnoj salati.
Za dodatno osvježenje tokom vrućih dana, nekoliko listova bosiljka možete ubaciti u ledeni čaj ili voćni koktel. Pored toga što će piće izgledati atraktivnije, dobit će i blagu, slatkastu notu.
I dok rukola često dominira na salatama, ne zaboravite bosiljak, svjež i mirisan, izvrsno se uklapa u ljetne i obrok salate, posebno one s piletinom, tunjevinom ili povrćem.
Bosiljak je biljka koja nudi mnogo, i za tijelo i za nepce. Koristite ga redovno i osjetite sve njegove prednosti.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO