Zagrijavanje ostataka obroka čini se kao bezazlena navika, no u nekim slučajevima može predstavljati rizik za zdravlje.
Iako većina hrane može bez problema podnijeti ponovnu termičku obradu, postoje namirnice koje zagrijavanjem gube hranjive vrijednosti ili čak razvijaju spojeve opasne za probavni sistem
Posebno treba obratiti pažnju na način skladištenja i vrijeme koje je prošlo od pripreme jela.
Dvije vrste hrane često se nalaze na tanjirima i čuvaju za kasnije, no zapravo ih ne bismo smjeli podgrijavati.
Prva na popisu je riža i to u svim svojim oblicima. Iako je riječ o jednoj od najčešće korištenih namirnica za pripremu unaprijed, stručnjaci upozoravaju da upravo s njom treba biti posebno oprezan. Preporučuje se da se riža nakon kuhanja brzo ohladi i čuva u frižideru i ne podgrijava više puta.
Špinat je popularan prilog i sastojak brojnih zdravih jela, no također spada među namirnice koje je bolje ne zagrijavati ponovo. Problem nije samo u gubitku nutritivnih vrijednosti. Riječ je o mogućem razvoju nitrita, spojeva koji se mogu formirati pri ponovnom zagrijavanju i povezani su s negativnim učincima na zdravlje.
Nitrati prirodno prisutni u špinatu mogu se tokom zagrijavanja pretvoriti u nitrite, a zatim u potencijalno štetne spojeve. Iako su rizici mali ako se špinat pravilno skladišti i ne grije više puta, preporučuje se da ga nakon pripreme pojedemo odmah ili ga konzumiramo hladnog, naprimjer kao dodatak salatama.