U posljednje vrijeme naučnici i nutricionisti mnogo govore o prednostima plodova mora.
Neke studije potvrdile su vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija plodova mora može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.
Osim toga, plodovi mora dobar su izvor mikronutrijenata poput selena i željeza, vitamina B i mnogih drugih vrijednih nutrijenata, uključujući proteine.
Registrirana dijetetičarka Bonnie Taub-Dix otkrila je najbolje vrste ribe koje su bogate hranjivim tvarima i odgovaraju različitim budžetima.
Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce, već i vitamina D. Losos se smatra jednim od rijetkih prirodnih izvora ove esencijalne tvari koju tijelo ne sintetizira samo.
Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. To se odnosi i na svježu i na ribu u konzervi.
Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i željezo, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga, te dokazala njegova antioksidativna svojstva.
- Bakalar je riba s bijelim mesom blagog okusa, slična vahnji i poljoku. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama - rekla je Taub-Dick.
Osim toga, bakalar se smatra izvrsnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe osigurava nešto više od 30 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Sadrži i fosfor, cink, kalcij, vitamin E i željezo. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, sprečava rizik od Alzheimerove bolesti i pomaže u sprečavanju preranog starenja.
Nutricionistica preporučuje jesti sardine s kostima - tako možete pokriti 40 posto dnevnih potreba organizma za kalcijem. Stoga će sardine posebno dobro doći onima koji su se iz nekog razloga odrekli mliječnih proizvoda.
Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Tijelo ne proizvodi samo masne kiseline, pa ih je potrebno unijeti hranom. Osim toga, sardine se smatraju izvrsnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora.
Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbeđuje telu potrebnu energiju.
Svježi odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umjesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.