Ako je to vaš odgovor, onda je pravo vrijeme da to promijenite i da vam preskakanje štrika postane svakodnevna aktivnost.
Pitate se - zašto, evo šta kažu stručnjaci za treniranje i zdravlje.
Jeftin rekvizit za aerobni i anaerobni trening
Cijena običnog štrika je oko 10 do 12 KM, što ga čini jednim od najpristupačnijih rekvizita na tržištu. Kad znate da s ovim jednostavnim rekvizitom možete odraditi i aerobni i anaerobni trening, onda je jasno da se radi o ulaganju koje vrijedi svake marke.
U aerobnom načinu rada, preskakanje štrika je aktivnost koja se izvodi u ujednačenom ritmu kroz duži vremenski period. Ovo može biti odlična rutina zagrijavanja koja će potaknuti cirkulaciju i podići srčane otkucaje.
Ova aktivnost će podići radnu temperaturu tijela i pripremiti vas za trening koji slijedi.
Nakon aerobnog dijela, štrik možete iskoristiti i za anaerobni dio aktivnosti - povećajte brzinu preskakanja ili frekvenciju ukoliko radite intervale.
Isprobajte preskakanje u Tabata načinu rada: odradite osam krugova u kojima ćete 20 sekundi preskakati štrik najbrže što možete, nakon čega će slijediti 10 sekundi pauze, pa ponovite.
U samo četiri minute odradit ćete trening koji će pozitivno utjecati i na aerobni i na anaerobni kapacitet.
Zagrijat ćete tijelo
Preskakanje štrika pravi je način da se zagrijete. Prije samog preskakanja odradite vježbe dinamičkog zagrijavanja kojima ćete zagrijati zglobove i mišiće koji će biti aktivirani i najviše pogođeni tokom glavnog dijela treninga.
Savjetujemo da odradite 10-ak minuta dinamičkog zagrijavanja, a nakon toga četiri minute preskakanja štrika u intervalima 40 sekundi preskakanja i 20 sekundi pauze.
Redovno preskakanje štrika doprinosi boljoj tjelesnoj formi i kondiciji
U 60 minuta preskakanja štrika umjerenom brzinom može se potrošiti, ovisno o težini osobe, od 600 do 1.000 kalorija. Stoga, ako ovu potrošnju dodate uobičajenoj dnevnoj potrošnji, jasno je da ćete uz štrik puno lakše doseći kalorijski deficit, preduvjet za mršanje i topljenje masnoga tkiva.
Prilikom preskakanja, pazite na formu, pa vodite računa o sljedećim parametrima pokreta:
- Ramena i gornji dio leđa su zategnuti kako bi se osiguralo pronalaženje i održavanje minimalne udaljenosti koja je potrebna za preskok štrika.
- Trbušnjaci su aktivni da ublaže nepotrebnu potrošnju energije.
- Mišići natkoljenice se aktiviraju i opuštaju kod svakog preskoka, čime učinkovito pokreću tijelo i spremaju se za svaki sljedeći preskok.
- Tokom preskakanja štrika, aktivne su sve mišićne grupe koje sudjeluju u pokretu, ali i troše energiju i kalorije.