Hormonalne promjene neizbježne su za žene koje ulaze u 50. godinu života i prolaze kroz menopauzu.
Međutim, postoji nekoliko stvari koje mogu učiniti kako bi smanjile simptome menopauze na minimum, a prehrana je jedan od ključnih faktora na koji treba obratiti pažnju.
Kako bi nam bilo lakše obratiti pažnju na uobičajene krivce koje bismo trebali izbaciti iz prehrane radi boljeg hormonskog balansa i upravljanja težinom nakon 50. ljekar dr. Michael Lahey upozorio je na tri popularne vrste hrane koje treba izbjegavati.
Iako je ukusno, prerađeno meso poput kobasica, hrenovki i mesnih narezaka jedno je od najgorih vrsta mesa za zdravlje, uključujući i zdravlje hormona.
Pretjerana konzumacija može povećati nivo estrogena i poremetiti hormonsku ravnotežu, što znači da bi žene tokom menopauze trebale biti posebno oprezne s unosom tih namirnica. Uz to, prerađeno meso sadrži puno natrija i konzervansa što može dovesti do nadutosti i upale.
- Ove namirnice mogu pogoršati simptome menopauze povećanjem nivoa upala u tijelu - ističe dr. Lahey za
SheFinds.Dodaje da je nadutost ionako česta pritužba tokom menopauze, a dodatan natrij u ovim mesnim proizvodima samo pogoršava situaciju.
Kako bismo to izbjegli, dr. Lahey preporučuje odabir nemasnih proteina, poput pilećih prsa bez kože ili ribe.
Slatkiši i gazirani napici
Slatkiši poput bombona i gazirana pića bez sumnje su mnogima ukusni i teško im je odoljeti. Nažalost, visoki udio fruktoze u njima vjerovatno će dovesti do naglih skokova i padova nivoa šećera u krvi. Ovaj efekt može izbaciti hormone iz ravnoteže i pogoršati promjene raspoloženja i umor, što su uobičajeni simptomi menopauze.
- Gazirani napici i slatkiši uzrokuju razdražljivo raspoloženje i nepotreban umor, što se u menopauzi jako osjeti - upozorava dr. Lahey.
Uz to, sav taj šećer može pridonijeti nakupljanju masnoća i povećanju rizika za druge zdravstvene probleme.
Ljekar preporučuje svježe voće ili komadić tamne čokolade kao zdraviju alternativu kada poželimo nešto slatko. Ako ipak žudimo za gaziranim pićem, preporučuje vodu s limunom ili bobičastim voćem.
Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli hljeb, peciva i drugi rafinirani ugljikohidrati možda su ukusne poslastice te u nekim slučajevima čak i osnovne namirnice u kuhinji. Nažalost, tokom menopauze, ali i općenito, čine više štete nego koristi. Prema riječima ljekara, "rafinirani ugljikohidrati povećavaju težinu i nivo inzulina, što dodatno otežava gubitak kilograma".
Također, mogu pogoršati promjene raspoloženja i često ostavljaju osjećaj iscrpljenosti.
Umjesto njih birajte cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže i hljeba od cjelovitih žitarica za bolju regulaciju šećera u krvi i održivu energiju.