Proljeće i porast temperatura zraka pozitivno utječe na raspoloženje i donosi vedrinu. Ipak, za mnoge je to period polenskih alergija koje se manifestiraju kihanjem, bistrom sekrecijom iz nosa i začepljenosti nosa, svrbežom nosa, suhim kašljem, suzenjem očiju ili škakljanjem u grlu.
Kod težih stanja, može se javiti otežano disanje, astma i kožni ekcemi. Osobe sklone toj vrsti alergije podnose izvore alergije do određene mjere, nakon toga slabi njihov imuni sistem.
Stručnjaci ističu da ne treba čekati da se organizam sam izbori s alergijom, potrebno je jačati imunitet vitaminsko-biljnom kombinacijom uz ishranu bogatu proteinima.
Pravilnom primjenom tih preparata, simptomi alergijskih reakcija se mogu značajno smanjiti. Time se poboljšava i kvaliteta života.
Tako preporučuju vitamin C, u kombinaciji sa kalcijem, pojačan unos omega 3 masnih kiselina, povremenu upotrebu probiotika. Vitamin D smanjuje šansu za razvoj alergija, a može ublažiti i simptome atopijskog dermatitisa.
Suplementi Beta glukana doprinose bržem i boljem imunom odgovoru, a dostupni su u pivskom kvascu, gljivama Reishi i Shiitake. Kao suplementi, ima ih i u obliku sirupa i kapsula, u dozama prilagođenim djeci i odraslima. Ako pak te mjere nisu dovoljne da ublaže alergijsku reakciju, savjetuje se medikamentozna terapija uz savjet ljekara.
Magistrica farmacije i stručna saradnica za fitofarmaciju u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Lejla Baručija pojašnjava da alergija počinje, izloženošću alergenima, preko dišnog sistema, probavnog sistema ili kože, nakon toga se pokreće serija događaja koji kreira alergijsku reakciju.
- U cilju pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve što slabi imunitet. Na slabljenje imuniteta najviše utječu nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova te nedovoljan san - navodi za Fenu Baručija.
Zato je važno tijelu osigurati dovoljno odmora, tokom noći, da bi mu pomogli da se izbori. Rafinirana ulja, šećeri i previše crvenog mesa i mliječnih proizvoda samo će pojačati simptome alergija.
Alergijske bolesti su među najraširenijim bolestima današnjice. U ovom periodu godine najaktuelnije i najizraženije su alergijske reakcije na polen kod većine građana, pa je potreban dodatni oprez, mjere prevencije i zaštite.
Polenska alergija je burna reakcija organizma na prisustvo određenih alergena iz različitih biljaka koje imunološki sistem prepoznaje kao štetne i nastoji se od njih odbraniti. Neugodnim simptomima narušava kvalitetu života, uzrokujući povećan broj dana izostanaka s posla, smanjenu koncentraciju i pamćenje. Od proljeća pa sve do kraja oktobra cvjetaju biljke čiji se polen raznosi zrakom, što izaziva reakcije kod ljudi koji pate od alergija.
Svaka alergena biljka može izazvati alergijske tegobe. Najpoznatija među njima je ambrozija, na tu biljku reaguje čak deset posto stanovništva. Međutim, polensku reakciju kod ljudi izazivaju i kesten, joha, breza, grab, čempres, bukva, jasen, orah, četinari, platani, trave, topola, hrast, vrbe, pa i spore gljivica.
Prema polenskom kalendaru za područje Bosne i Hercegovine, rizik za nastanak alergijske reakcije visok je u periodu od aprila do kraja augusta ili septembra.