Proljeće je pravo godišnje doba za mnoge promjene i nove početke. Zajedno s proljećem budi se želja da okrenemo "novi list" u svom životu, posebno kada su u pitanju naše zdravlje i fizička kondicija.
Tokom zime u pravilu, a zbog jake, kalorične hrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, mnogi postanu tromi i u pravilu mart dočekaju sa nekoliko kilograma viška.
Kako bi vratili staru kilažu, popravili zdravlje i izgled i ljeto dočekali fit, pravo je vrijeme da posegnete za detoksikacijom.
Mirza Pašić, specijalista nutricionizma i magistar sporta i tjelesnog odgoja, predlaže nekoliko ideja proljetnog čišćenja organizma, koje neće naštetiti zdravlju, a popravit će i fizičko i mentalno zdravlje.
Šta jesti, a šta izbaciti
Pašić kaže kako se prehrana na našim prostorima zasniva na ugljikohidratima i transmastima koji opterećuju organizam.
- Upravo takvu prehranu najviše jedemo u zimskim mjesecima. Ona opterećuje organizam, a najviše jetru i bubrege koji su glavni organi za detoksikaciju. S te strane trebamo obratiti pažnju na rasterećenje, odnosno bolju funkcionalnost ta dva organa. Detoksikacija u medicinskom smislu znači čišćenje jetre i bubrega. Tjelesna aktivnost je tu da nadopuni taj korak, međutim, prehrana igra ključnu ulogu kada je u pitanju zdravlje, odnosno porast hroničnih nezaraznih bolesti - kaže Pašić.
Kada je u pitanju zdravlje jetre, prema riječima našeg sagovornika, u prehranu treba uvrstiti kupusnjače (brokula, kelj, karfiol, kupus, prokulice) zbog bogatstva fitonutrijenata, flavonoida koju pomažu u neutralizaciji tokisna u organizmu.
- U prehranu je dobro uvrstiti i cveklu koja je bogata antioksidansima, folatima, vlaknima, manganom, kalijem..., ali i agrume, kao što su limun, limeta, grejpfrut, narandža. Sok od narandže posebno se preporučuje kod masne jetre. Agrumi sadrže kalij i limunsku kiselinu koji poboljšavaju detoksikaciju organizma. Također, u prehranu treba uvrstiti lisnato zeleno povrće (špinat, kelj, blitva, rukola) koji su bogati kalijem, magnezijem, manganom, hlorofilom i koji u dobroj mjeri poboljšavaju pravilan rad jetre. Nikako ne treba zaboraviti bijeli luk čiji aktivni sastojci - alicin, vitamin C i B6 te selen pomažu u čišćenju organizma od slobodnih radikala - pojašnjava Pašić.
Najbolje za organizam je jesti sezonsku hranu, no danas tokom cijele godine može se nabaviti i konzumirati većina namirnica (voće i povrće) koje se mogu zalediti.
- No vrlo je važno u kojoj fazi je povrće iskorišteno, kad je bila berba i od toga zavisi da li ćemo u organizam unijeti više minerala i vitamina, ali i od procesa prerade tokom pripreme same hrane. Tu je i bilje poput čička, đumbira, maslačka, korijandera, kurkume koji su također odlični u prehrani tokom čišćenja organizma. Ne bježite od zdravih masnoća tokom detoksikacije, a njih ćete unijeti uz pomoć masne ribe i orašastih plodova. Osim što povećavaju nivo dobrog HDL hosterola, zdrave masti pozitivno utječu na pravilna rad hormona. Pomenuo bih i mahunarke (grah, leća, slanutak, soja, grašak). Bogati su vlaknima i pomažu u smanjenju nivoa glukoze, triglicerida u krvi. Tu su i zobene pahuljice također bogate vlaknima - navodi Pašić.
Za čišćenje bubrega najčešće se koristi smreka kao narodni lijek, a koja prema istraživanjima, ima utjecaj na manje zadržavanje tečnosti u organizmu.
- Za čišćenje bubrega dobri su i zeleni čaj, maslačak, bijeli luk, ali i cvekla koja obiluje nitratima, antioksidansima. Cvekla je dobra i slučajevima smanjenja krvnog pritiska, jer potiče dobar rad bubrega - dodaje Pašić i naglašava da se u vrijeme čišćenja organizma izbjegava unositi namirnice koje su bogate transmastima i šećerima poput pita, pizze, kolača.
Također, smanjenje unosa alkohola, kafe te slatkih gaziranih pića veoma je, kaže Pašić, bitan korak svakog plana za čišćenja organizma.
Umjesto toga nutricionista preporučuje da se dnevno unese od litar i po do dva i po litra vode, zavisno od toga koliko je osoba aktivna.
- Ono što bih preporučio svima, ne samo u periodu čišćenja organizma, nego tokom cijele godine, jeste da dan uvijek treba početi sa čašom vode sobne temperature te nikada ne piti kafu na prazan stomak - navodi Pašić.
Tjelesna aktivnost i detoksikacija uma
Osim prehrane, u periodu čišćenja organizma, važno je baviti se i tjelesnom aktivnošću.
Pašić kaže da važe preporuke da se nakon jela desetak minuta ode u šetnju, što će pomoći iskorištavanju glukoze u organizmu.
- Kada je u pitanju populacija iznad 35 godina života, savjetuju se aktivnosti koje povećavaju mišićnu masu, odnosno aktiviraju mišiće. Sa starenjem mišićna masa se polako smanjuje, a to mjesto popunjava potkožno masno tkivo. Da se to ne bi dešavalo, preporučuju se vježbe snage, da li sa vlastitim trenerom ili dodatnim rekvizitima tri puta u sedmici u kombinaciji sa laganim kardio treninzima. U trećoj životnoj dobi brzo šetanje ili vožnja bicikla je idealan način tjelesne aktivnosti - naveo je Pašić dodajući da je uz tjelesnu aktivnost važno osigurati i dovoljno sna (sedam-osam sati) i odmora tokom 24 sata.
Pored slušanja znakova koje nam poručuje tijelo, veoma je važno pažnju posvetiti i mentalnom odmoru i oporavku.
- Sve je povezano, nema potpunog čišćenja organizma bez detoksikacije mentalnog zdravlja ili uma. Stres je danas neizbježan. On u nekoj fazi čini dobro našem organizmu, jer nas gura da idemo dalje. Međutim, u situaciji kada nemamo dobro posložen sistem prehrane, može nam naškoditi. Dokazano je da depresivni ljudi imaju nizak postotak omega 3 masnih kiselina u mozgu. U vremenu kada smo samo u jednom danu izloženi nizu negativnih vijesti, vrlo je važno znati se oduprijeti tome na pravilan način. Odlazak na izlet u prirodu, vikend putovanje sa dragom osobom, meditacija, sve su to stvari koje će nam pomoći da se osjećamo bolje - kazao je Pašić.